Thrillerintrig i drama om poesi och barn

Av: Jens Peterson

Publicerad:
Parker Sevak och Magie Gyllenhaal.
Foto: Noble
Parker Sevak och Magie Gyllenhaal.

The kindergarten teacher

Regi Sara Colangelo, med Maggie Gyllenhaal, Parker Sevak, Gael Garcia Bernal, Michael Chernus.

DRAMA Poesi, konst och kultur är viktiga för förskoleläraren Lisa i New York. Hon tar färjan från Staten Island in till Manhattan där hon går kvällskurs och lär sig skriva dikter. Varken den charmige kursledaren Simon (Gael Garcia Bernal) eller de andra eleverna är imponerade av hennes poesi.
Själv är hon milt besviken på sin man och sina tonårsbarn. Därför överväldigas hon när en 5-årig pojke i hennes grupp på dagarna plötsligt pratar poetiskt. Hon skriver ner hans formuleringar och undrar om det finns mer. Hon frågar ut pojkens barnvakt och hans pappa, men ingen är lika intresserad av lille Jimmys dikter som Lisa.
Hon känner sig kallad att förvalta hans poesi och se till att hans begåvning vårdas.
Kameran är på Lisas sida och berättar det som händer så att vi förstår varför hon gör som hon gör. Men hennes besatthet av den lille tar obehagliga vägar. Lisas törst efter kultur känns inledningsvis som en frisk inställning, men blir mer och mer ohälsosam. Intrigen tar oväntade vägar och växlar spår till thriller.
Maggie Gyllenhaal får oss skickligt att dras in i själen hos en vilsen kvinna som drabbas av kulturens kraft. Det rimmar illa när hon griper in mellan dikt och verklighet.

Publicerad: