Filmrecensioner

Ett märkligt men välspelat giftermål mellan spökhistoria och äktenskapsterror

Av: 

Karolina Fjellborg

”Things heard & seen”.
”Things heard & seen”.

FILM

FILMRECENSION Amanda Seyfried, James Norton och många bra birollsskådisar gör veckans Netflix-thriller ”Things heard & seen” sevärd. Även om man manuset verkligen har plats för förbättring.

Betyg: 3 av 5 plus
Things heard & seen
Regi Shari Springer Berman och Robert Pulcini, med Amanda Seyfried, James Norton, Natalia Dyer, Rhea Seehorn, Karen Allen, F Murray Abraham, Alex Neustaedter.


ÖVERNATURLIG THRILLER Det gifta paret Shari Springer Bermans och Robert Pulcinis ”Things heard & seen” – som är baserad på en bok av Elizabeth Brundage, som i sin tur bottnade i ett verkligt mordfall på en ung mamma – är svår att kategorisera. Det är ett mordmysterium med inslag av klassisk spökhistoria av hemsökt hus-sort, men jag skulle nästan vilja kalla det för äktenskapsskräck. Om ett sorts tidlöst kvinnoöde, som i det här fallet bokstavligt talat verkar sitta i väggarna.
Paret vi följer är Catherine (Amanda Seyfried) och George Claire (James Norton), som under tidigt 80-tal flyttar från storstaden ut på landet. Han har fått ett efterlängtat lärarjobb och hon, som har en ätstörning hon döljer dåligt, ger upp sin karriär i konstvärlden för att följa med och vara hemmamamma.
Det dröjer dock inte länge förrän Catherine börjar få förnimmelser av att någon är kvar i det gamla hus de har flyttat in i. Och George (som vet mer om husets historia än vad han har berättat för Catherine) börjar bete sig allt grisigare – och farligare.

Det finns något frustrerande otydligt och småförvirrat över en del komponenter i manuset, och de övernaturliga bitarna fungerar inte lika bra som själva relationsdramatiken. Men filmen är stämningsfull, underhållande trots (eller kanske tack vare) sina konstigheter, och framför allt mycket välspelad, med flera färgstarka biroller och en kanoninsats av Norton, som slog igenom med rollen som psykopat i tv-serien ”Happy valley” – och här känns som en sorts blandning av Tom Ripley och Jack Torrance.


”Things heard & seen” har premiär på Netflix den 29 april.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Stor guide: Här kan du streama Oscarsfilmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner

Netflix

Amanda Seyfried