Engagerande svensk sci fi-thriller som inte liknar något annat

Publicerad:

FILM

Aniara

Regi Pella Kågerman, Hugo Lilja, med Emelie Jonsson, Arvin Kananian, Bianca Cruzeiro, Peter Carlberg.

sci fi-thriller

Förlagan är en klassiker. Svårfilmad.

Men ”Aniara” har blivit en engagerande svensk sci fi-thriller som inte liknar något annat i genren.

Jorden är skadad av kärnvapenkrig och miljöförstöring. Tusentals personer flyr med en rymdfärja till Mars. Efter en krock förlorar man manöverförmågan. Snart inser alla att de är fast i åratal, tills förråden och/eller syret tar slut…
Nobelprisvinnaren Harry Martinsson (1904-1978) skrev sitt framtidsdystopiska epos redan 1956. Pella Kågermans/Hugo Liljas ”Aniara” är trogen förlagan. Resultatet är lite som en flummig (men aningen bättre) variant av Hollywoodfilmen ”Passengers” (2016), där dock blott två personer (Jennifer Lawrence, Chris Pratt) reste mot döden, om än i lyx.
Här är det ett myller av människor på en rymdfärja som, inuti, liknar en korsning av galleria och Finlandsfärja. Några får vi följa mer närgånget. Kaptener och underlydande. Folk som leder minnes- och sexriter, mycket för att förtränga och leva vidare så gott det går, på vägen mot undergången. Här uppstår maktkamper, kärleksförbindelser, här föds barn. Regissörsduons films spretar åt alla möjliga håll, men på ett ganska så härligt fantasifullt sätt.
Emelie Jonsson, Bianca Cruzeiro, Anneli Martini och Jennie Silfverhjelm spelar de personer som berör mest. I en sci fi-thriller som inte liknar något annat.

Publicerad: