Tidernas bästa och värsta presidenter på film och i tv-serier

Från nobelpristagare till mördare – vi listar tio ledare

Av: Stefan Hedmark

Publicerad:
Macaulay Culkin och Donald Trump i ”Ensam hemma 2” (1990).
Foto: Fox
Macaulay Culkin och Donald Trump i ”Ensam hemma 2” (1990).

Donald Trump har synts i flera filmer, inte minst ”Ensam hemma 2”.

Men vilka är egentligen de bästa – och värsta – fiktiva presidenterna på film och tv?

Vi listar tio exempel. Hail to the chief!

NOBELPRISTAGARE, STRIDSPILOTER OCH BASKETSTJÄRNOR – HÄR ÄR DE BÄSTA


Foto: NBC
Jed Bartlett (Martin Sheen).

1. Jed Bartlett (Martin Sheen)

Vid en tid då George W Bush var på väg att ta över Vita huset framstod demokraten Jed Bartlett som hans raka motsats i tv-serien ”Vita huset”. Under sju säsonger följde vi hans två ämbetsperioder i Ovala rummet, genom kriser och framgångar. Bartlett var ekonom och Nobelpristagare – intellektuell, men ändå folklig och varm. En av presidentens största framgångar blev ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna; en av hans största kriser var när det visade sig att han hade ljugit om sin ms.

Foto: Fox
David Palmer (Dennis Haysbert).

2. David Palmer (Dennis Haysbert)

En vanlig teori efter att Barack Obama valdes till president 2008 var att väljarna hade vant sig vid tanken på en afroamerikansk president. Detta efter att ha sett hur trygg och handlingskraftig David Palmer var i tv-serien ”24”. En före detta advokat, senator och basketstjärna i college som visade sig vara en principfast demokratisk president med stort förtroende för säkerhetstjänsterna och Jack Bauer (Kiefer Sutherland). Palmer utsattes för flera mordförsök under seriens gång, tills han slutligen mördades i en komplott.

Foto: Fox
Thomas J Whitmore (Bill Pullman).

3. Thomas J Whitmore (Bill Pullman)

Liksom James Marshall I ”Air Force One” har Whitmore ett militärt förflutet, som stridspilot och veteran från Gulfkriget. Det kommer till nytta när rymdvarelser invaderar jorden i ”Independence day” (1996) och Whitmore personligen leder det militära motståndet, som en annan medeltida kung. En sak vet vi om Whitmore: han kan hålla tal som får vilken soldat som helst att kasta sig ut i strid: ”Om vi vinner kommer fjärde juli inte längre vara känd som en amerikansk helgdag, utan dagen då en hel värld utropade med en röst: Vi kommer inte att bege oss tysta in i natten! Vi kommer inte att försvinna utan att slåss!”

Foto: Sony
James Marshall (Harrison Ford).

4. James Marshall (Harrison Ford)

”Air Force One” (1997) utspelas under tiden efter Sovjetunionens fall men före Putins maktövertag. President Marshall har ett nära samarbete med den ryska regeringen och har gjort en stor sak av USA:s vägran att förhandla med terrorister. Det sätts på prov när presidentens flygplan kapas av en man (Gary Oldman) som arbetar för en kazakisk general. Marshall talar flytande ryska och är en dekorerad Vietnamveteran. Vi vet inte så mycket om hans politik – men han vet hur man slår en terrorist på truten.

Foto: Universal
Andrew Shepherd (Michael Douglas).

5. Andrew Shepherd (Michael Douglas)

Liksom Jed Bartlett är Shepherd skriven av Aaron Sorkin med Bill Clinton i åtanke; ”Presidenten och miss Wade” är ett barn av sin tid, 1990-talet, då Demokraterna låg mer i mitten än vad de gör nu. I filmen lär sig Shepherd dock att det lönar sig för honom att flytta sig vänsterut och engagera sig för miljön och större vapenkontroll. Han får bättre opinionssiffror – och en kvinna (Annette Bening) på köpet.


VÅLDTÄKTSMÄN, MÖRDARE OCH IDIOTER – HÄR ÄR DE VÄRSTA


Foto: Fox
Charles Logan (Gregory Itzin).

1. Charles Logan (Gregory Itzin)

Republikan som inte bara såg ut som Richard Nixon, utan visade sig vara långt mer korrumperad. Under två säsonger av tv-serien ”24” använde han all sin makt för att hindra agenten Jack Bauer (Kiefer Sutherland) från att upptäcka att han var inblandad i terrorism och mordet på en före detta president, David Palmer (Dennis Haysbert). Till sist lyckades Bauer kidnappa Logan och tvinga fram ett erkännande. Presidenten avgick och sattes i husarrest. Några säsonger senare gjorde Logan comeback med nya djävulska planer. När allt misslyckades sköt han sig i huvudet, men överlevde med en grav hjärnskada.

Foto: Castle Rock
Alan Richmond (Gene Hackman).

2. Alan Richmond (Gene Hackman)

I ”Absolut makt” (1997) försöker presidenten våldta en kvinna under ett fyllekväll som slutar med att hans Secret Service-agenter skjuter ihjäl kvinnan. Tillsammans med Vita husets stabschef (Judy Davis) gör han sig dessutom skyldig till undanröjande av bevis och mordförsök på en åklagare. Straffet blir hårt för Richmond: i David Baldaccis bok döms han till döden, i filmen dör han under mystiska omständigheter.

Foto: HBO
Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus).

3. Selina Meyer (Julia Louis-Dreyfus)

I tv-serien ”Veep” snubblar den ambitiösa men gravt olämpliga vicepresidenten in i Ovala rummet efter att presidenten överraskande nog avgått bara åtta månader före valet. Det blir en kort tid vid makten; hon förlorar det kaotiska valet och hamnar på mentalsjukhus efter ett sammanbrott. Hon lyckas så småningom vinna en till ämbetsperiod i Vita huset genom att offra de få värderingar hon har. Meyer beskrivs under seriens gång som reaktionär, självisk, okunnig, omoralisk och klumpig.

Foto: Universal
Presidenten (Billy Bob Thornton).

4. Presidenten (Billy Bob Thornton) i ”Love actually”

Han har ingen stor roll, och vi får aldrig veta vad han heter, men den amerikanske presidenten i den här numera klassiska romantiska julkomedin från 2003 blir den ultimata symbolen för allt som brukar gå fel med amerikanska presidenter. Thorntons rollfigur drar in i London som en ångvält med sin sydstatsdialekt, försöker köra över premiärministern (Hugh Grant) och förgriper sig sexuellt på en av hans medarbetare. Blir utskälld av premiärministern under en presskonferens, en önskedröm för alla som hade velat se Tony Blair sätta ner foten mot Bush inför Irakkriget samma år.

Foto: Columbia
Merkin Muffley (Peter Sellers).

5. Merkin Muffley (Peter Sellers)

Presidenten i Stanley Kubricks svarta komedi ”Dr Strangelove” (1964) är inte en dålig man. Tvärtom, det är han som försöker lösa kärnvapenkrisen mellan USA och Sovjetunionen genom telefonöverläggningar med den ryske ledaren. Problemet är att Muffley är svag som lättöl, omgiven av krigskåta generaler som han borde ha avskedat sedan länge och en vetenskapsrådgivare, dr Strangelove (också Sellers), som inte kan släppa sitt nazistiska förflutna. Då har vi inte ens nämnt att jorden går under med Muffley som president.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE