Filmrecensioner

Underhållande action med svag intrig

Av: 

Jens Peterson

FILM

Betyg: 3 av 5 plus
Mission: Impossible 4 – Ghost protocol

Klättrandet på skyskrapan i Dubai är ett av de mest spektakulära inslagen i fjärde ”Mission: Impossible”-filmen.Foto: UIP
Klättrandet på skyskrapan i Dubai är ett av de mest spektakulära inslagen i fjärde ”Mission: Impossible”-filmen.Foto: UIP
Patton & Cruise.

ACTION Den här serien satsar på spektakulära action­sekvenser. Det är tunnare med intrig.

I fjärde filmen finns de häftigaste bilderna kring en skyskrapa i Dubai. Att Tom Cruise själv dinglar i säkerhetsselarna några hundra meter upp i luften ger extra nerv. En explosiv upptakt i Moskva och ett väl koreograferat slagsmål i ett parkeringshus i Indien har också fått stuntkoordinatorerna att jobba hårt. Det börjar i ett fängelse i Moskva och pulsen är hög från start.

Michael Nyqvist är filmens skurk och utpekas tidigt som faran som ska stoppas. En galen svensk vetenskapsman tar över avfyrningskoder för kärnvapen och vill starta krig. Nyqvist fyller ut rollen väl och har en intensiv rörlig batalj med Tom Cruise. Men hans rollfigur har inte fått många toner att spela med.

Det är mer dynamik kring Cruise och hans hjältegäng, som den här gången måste jobba i ett ”spökprotokoll” - formellt upplösta. Simon Pegg är den komiska sidekicken och är utmärkt i rollen. Jeremy Renner spelar en nykomling vars bakgrund avslöjas bit för bit. Paula Patton har den största kvinnliga rollen som en i styrkan och får bland annat slåss mot en kvinnlig yrkesmördare som de ska stoppa. Tom Wilkinson spelar en chef som låter gruppen fortsätta jobba i hemlighet.

Regissören Brad Bird spelfilmsdebuterar, och har tidigare regisserat animerade godbitarna ”Järnjätten”, ”The Incredibles” och ”Råttatouille”. Han ser till att det aldrig blir långtråkigt. Men intrigen är svår att tro på och sätten som allt ska genomföras på är ofta ganska krystade.

Greppet från de tidigare filmerna med maskering, där vem som helst kan se ut som vem som helst, återkommer. Det känns mer som berättartekniskt fusk än en kul effekt.

Men några minnesvärda actionscener gör det till en underhållande popcornfilm. Klättrandet utanpå världens högsta byggnad är svindlande sevärt.

ANNONS

Gör en kreditkoll på dig själv - helt gratis. Få insyn i datan som bankerna bedömer dig med. Se din kreditkoll direkt

Extern länk från MinKreditkoll

Kolla här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Filmrecensioner