Antonio Banderas

Dags för galornas gala – de stjärnorna vinner Oscars

Aftonbladets filmexperter tippar årets vinnare

FILM

Natten till måndag ska ett helt gäng Oscarsstatyetter delas ut till Hollywoodstjärnorna. Det är galornas gala och i år ser du den på TV4 Play.

Redan nu står Karolina Fjellborg (KF), Stefan Hedmark (SH) och Jan-Olov Andersson (JOA) redo med spåkulan.

Här är vinnarna på galan i de största filmkategorierna.

”1917”.

Film

”1917”, ”The Irishman”, ”Joker”, ”Once upon a time... in Hollywood”, ”Parasit”, ”Le Mans ’66”, ”Jojo rabbit”, ”Unga kvinnor”, ”Marriage story”.

KF: Spontant vill jag säga ”1917”, men statistiskt sett talar mycket emot storfavoriten. Den saknar nomineringar för både skådespeleri och klippning, och har små chanser att vinna ett manuspris. Även ”Parasit” har ett stort hinder: språket. Så jag tror att man kanske ska hålla ögonen på ”Once upon a time... in Hollywood”.

SH: Jag tycker att ”Once upon a time... in Hollywood” är lite överskattad, men jag tror att det står mellan den och ”1917”. I slutändan tror och hoppas jag att krigsfilmen vinner.

JOA: ”Parasit” borde vinna. Jag unnar Quentin Tarantino att få det pris han nog allra helst vill ha. Men tror att en gammal hederlig krigsfilm som ”1917” allra mest faller juryn i smaken.


Regi

Bong Joon-ho (”Parasit”), Sam Mendes (”1917”), Todd Phillips (”Joker”), Martin Scorsese (”The Irishman”), Quentin Tarantino (”Once Upon a Time…in Hollywood”).

KF: Det vore ju galet om inte Quentin Tarantino skulle vinna ett regipris innan han pensionerar sig. Men här lär han inte ha en chans mot Sam Mendes.

SH: ”1917” är inte bara en tekniskt framstående film, utan även djupt personlig för Sam Mendes. Jag tror att han vinner sin andra Oscar här.

JOA: Förmodligen ”köper” Oscarsjuryn Sam Mendes gimmick att hela filmen är gjord i blott två långa tagningar. Quentin Tarantino eller Bong Joon-ho borde vinna.


”Judy”.

Kvinnlig huvudroll

Renée Zellweger (”Judy”), Cynthia Erivo (”Harriet”), Scarlett Johansson (”Marriage story”), Saoirse Ronan (”Unga kvinnor”), Charlize Theron (”Bombshell”).

KF: Renée Zellweger är väl ohotad? Alla älskar ju en riktigt bra comeback. Även om rollen känns lite väl medvetet skräddarsydd för en Oscarsvinst för min personliga smak.

SH: Många strålande insatser här. Renée Zellweger lär vinna (Oscarväljarna älskar filmer om Hollywood), även om det börjar kännas som att det går per automatik.

JOA: Renée Zellweger dominerar ju sin film totalt. Därför vinner hon.


”Joker”.

Manlig huvudroll

Adam Driver (”Marriage story”), Joaquin Phoenix (”Joker”), Antonio Banderas (”Smärta och ära”), Leonardo DiCaprio (”Once upon a time... in Hollywood”), Jonathan Pryce (”The two popes”).

KF: Joaquin Phoenix, utan några som helst frågetecken. Adam Driver kommer att vinna en Oscar – men inte i år.

SH: Det är lite som med Zellweger, att det känns som ett nästan automatiskt val... men Joaquin Phoenix var enastående nattsvart i ”Joker”.

JOA: Ingen kan hota Joaquin Phoenix.


”Marriage story”.

Kvinnlig biroll

Florence Pugh (”Unga kvinnor”), Scarlett Johansson (”Jojo rabbit”), Laura Dern (”Marriage story”), Kathy Bates (”Richard Jewell”), Margot Robbie (”Bombshell”).

KF: Laura Dern. Hennes karriär blomstrar just nu och hon var verkligen underbar i ”Marriage story”.

SH: Alla älskar Laura Dern och hon var suverän i ”Marriage story”, del av en fenomenal trio av advokater (tillsammans med Ray Liotta och Alan Alda).

JOA: Inget slår Laura Derns fenomenala utbrottsscen i ”Marriage story”.


”A beautiful day in the neighborhood”.

Manlig biroll

Al Pacino (”The Irishman”), Brad Pitt (”Once upon a time…in Hollywood”), Tom Hanks (”A beautiful day in the neighborhood”), Joe Pesci (”The Irishman”), Anthony Hopkins (”The two popes”).

KF: Brad Pitt. Så cool och så mycket pur filmstjärna i ”Once upon a time... in Hollywood” att man blev bländad.

SH: Min favorit är Tom Hanks i berörande ”A beautiful day in the neighborhood”. Pesci och Hopkins strålade i sina roller också. Pitt vinner dock.

JOA: Brad Pitt inte bara vinner, förmodligen håller han även ett coolt tacktal.


Originalmanus

”1917”, ”Knives out”, ”Marriage story”, ”Once upon a time… in Hollywood”, ”Parasit”.

KF: Här är det svårt. Manuset till ”Parasit” är genialt. Men frågan är om inte Hollywoodnostalgi med fiffig skruv trumfar svart humoristisk sydkoreansk satir i det här sammanhanget. Jag gissar lite tvekande på Tarantino.

SH: ”Parasit” förtjänar att vinna och jag tror att den gör det också. Det är en så ljuvligt oförutsägbar och smart historia.

JOA: Svårtippat mellan ”Parasit”, Tarantino-filmen och Noah Baumbachs skilsmässodrama. Hoppas på Tarantino, vill inte se honom se lika sur ut som på Bafta-galan.


Manus efter förlaga

”The Irishman”, ”Joker”, ”Jojo rabbit”, ”The two popes”, ”Unga kvinnor”.

KF: Många lär vilja se Greta Gerwig vinna för ”Unga kvinnor”, eftersom det är så otroligt gubbtungt överallt. Men Taika Waititi känns som en tuff utmanare – även om hans ”Jojo rabbit”, som bland annat har kallats för ”förintelsekitsch”, ju är något av en vattendelare...

SH: Jag hade gett guldgubben till Greta Gerwig för det innovativa sätt hon har hanterat Louisa May Alcotts gamla roman. Men Taika Waititi vinner för ”Jojo rabbit”, om tillräckligt många bland väljarna gillar den omdiskuterade filmen.

JOA: Vore kul om Greta Gerwig vann för ”Unga kvinnor”, nu när hon inte blev reginominerad. ”Jojo rabbit” är tyngsta konkurrenten.


”Toy story 4”.

Animerad långfilm

”Toy story 4”, ”Mysteriet om herr Länk”, ”Draktränaren 3”, ”Min borttappade kropp”, ”Klaus”.

KF: Det som talar emot ”Toy story 4” är att bara en enda uppföljare har vunnit det här priset sedan det instiftades. Det som talar för ”Toy story 4” är att den uppföljaren var ”Toy story 3”... Jag tippar ”Toy story”, med andra ord.

SH: Ovanligt svår kategori i år. Hittills har alla experter som gissat ”Toy story 4” haft fel inför Golden Globe och Bafta. Men jag gör mig lite dum och gissar den i alla fall, i tron om att konservativa Oscarväljare är riktiga suckers för Pixarfilmer.

JOA: Med publikdragaren ”Frost 2” inte ens nominerad, står det mellan Netflix-filmerna ”Klaus” och ”Min borttappade kropp”.


Dokumentär

”Made in USA – en fabrik i Ohio”, ”The cave”, ”The edge of democracy”, ”Till min dotter”, ”Honeyland”.

KF: ”Made in USA – en fabrik i Ohio”, eller ”American factory” som originaltiteln lyder, är storfavoriten, så jag satsar mina pengar på den.

SH: ”Made in USA”. Inte för att den är bäst (jag saknar ”Apollo 11” bland de nominerade), utan för att Hollywood desperat vill ha lite Obama-glamour i denna gruvliga Trump-era.

JOA: ”Made in USA – en fabrik i Ohio”. Alla i Hollywood vill att galan ska få en slags kunglig glans, när Obama-paret tar emot priset.

”Parasit”.

Internationell långfilm

”Parasit”, ”Corpus christi”, ”Honeyland”, ”Les misérables”, ”Smärta och ära”.

KF: Vinner inte ”Parasit” kommer jag att trilla av stolen och sätta kaffet i halsen – samtidigt.

SH: ”Parasit”. Svårt att se en konkurrent.

JOA: ”Parasit” är galans i särklass säkraste vinnare.


Foto

”The Irishman”, ”Joker”, ”The lighthouse”, ”1917”, ”Once upon a time... in Hollywood”.

KF: Veteranen Roger Deakins kommer att vinna sin andra Oscar på kort tid för oerhört tjusiga ”1917”.

SH: Bland de nominerade står verkligen det skräckinjagande fotot för ”The lighthouse” ut. Men den troliga vinnaren, veteranen Roger Deakins för ”1917”, har gjort en fantastisk insats.

JOA: Allt utom en vinst för ”1917” är en jättesensation.


Klippning

”The Irishman”, ”Joker”, ”Jojo rabbit”, ”Le Mans ’66”, ”Parasit”.

KF: ”Le Mans '66” är, med sina häftiga racingscener, den tacksammaste typen av film i sammanhanget, tänker jag.

SH: Klippningen var en av de centrala delarna i ”Le Mans ’66” som gjorde filmens racingscener så levande, inte minst mot slutet.

JOA: Största, eller rättare sagt, enda chansen för racerfilmen ”Le Mans ’66” att vinna.


”Star wars: The rise of Skywalker”.

Originalmusik

”Unga kvinnor”, ”Joker”, ”1917”, ”Marriage story”, ”Star wars: The rise of Skywalker”.

KF: Jag hoppas på en nordisk vinst här, då isländska Hildur Guðnadóttirs ”Joker”-musik verkligen byggde stämning. Hotet borde främst komma från ”1917”.

SH: Jag är absolut inte ett fan av Hildur Gudnadóttirs musik i ”Joker”, men den lär vinna. En väldigt mansdominerad kategori, så roligt med en kvinnlig seger. Bäst är dock Thomas Newman för ”1917”, så jag håller tummarna.

JOA: Håller på fiolgnisslet i ”Joker” och isländskan Hildur Gudnadóttir. Tror att Thomas Newman, efter ungefär hundra nomineringar, vinner för ”1917”.


Sång

"I can't let you throw yourself away" (”Toy story 4"), "(I'm gonna) love me again" (”Rocketman”), "I'm standing with you" (”Breakthrough”), "Into the unknown” (”Frost 2”), "Stand up" (”Harriet”).

KF: En riktigt svag och tråkig uppställning, tycker jag och tänker tillbaka på förra årets rysarbra ”Shallow”. Men av dessa: ”(I'm gonna) love me again”, antar jag.

SH: Överlägset bäst av de här låtarna är Cynthia Erivos ”Stand up”. Vilken mångsidig talang hon är! Vinner gör dock Elton Johns och Bernie Taupins habila låt från ”Rocketman”.

JOA: Ingen låt är värd att vinna, egentligen. Håller ändå på Elton John, det kan bli ett fint ögonblick på scenen.

Scenografi

”The Irishman”, ”Parasit”, ”1917”, ”Jojo rabbit”, ”Once upon a time... in Hollywood”.

KF: Mycket var häftigt i ”Jojo rabbit” – men ännu mer var häftigt i ”Once upon a time... in Hollywood”.

SH: Scenografin i ”Parasit” (det där rikemanshuset!) och ”1917” (alla obehagliga skyttegravar och ruiner) förtjänar priser. Vinner gör Barbara Lings tidsresa i ”Once upon a time... in Hollywood”.

JOA: ”Once upon a time… in Hollywood”. Man längtar att åka tillbaka till 1969 års Los Angeles.


”Unga kvinnor”.

Kostym

”The Irishman”, ”Unga kvinnor”, ”Joker”, ”Jojo rabbit”, ”Once upon a time... in Hollywood”.

KF: Jag tror att det står mellan ”Once upon a time... in Hollywood” och ”Unga kvinnor”. Efter övervägande satsar jag dock på det konventionella kostymkortet och säger ”Unga kvinnor”.

SH: ”Unga kvinnor” är kanske det mest traditionella valet här och jag tror att den vinner.

JOA: ”Once upon a time… in Hollywood”. Man önskar att folk vore lika roligt klädda som 1969.


Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Film

/

Antonio Banderas

LÄS VIDARE

Pär Lernström om Jimmy Kimmel-hånet: ”Genant”

ÄMNEN I ARTIKELN

Antonio Banderas

Joaquin Phoenix

Sam Mendes

Brad Pitt

Scarlett Johansson

Laura Dern

Margot Robbie