Välgjort vänligt porträtt av The Bee Gees hits och missar

Publicerad:
Uppdaterad:
Bröderna Bee Gees.
Bröderna Bee Gees.

FILM

The Bee Gees: How can you mend a broken heart
Regi Frank Marshall, med bröderna Gibb, samt Eric Clapton, Noel Gallagher, Justin Timberlake, Lulu.

DOKUMENTÄR Välgjord biografi över de tre bröderna som slog igenom med popballader på 1960-talet och kom igen som discopionjärer i falsett under andra halvan av 1970-talet.
Filmen är gjord med släktens godkännande och arkiv av filmer. Storebror Barry Gibb är intervjuad nu tillsammans med familjemedlemmar och musiker. Tvillingarna Robin och Maurice är döda, med det finns gott om klipp även med dem, i synnerhet omfattande intervjuer 1999.
Ingenstans nämns dock floppen ”Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band”, spelfilmen med Beatles-låtar som The Bee Gees gjorde 1978 med bl a Peter Frampton och Steve Martin. Projekt som drevs av mäktige Robert Stigwood som styrde mycket åt bandet.
Det var hans idé att de skrev låtar till en dansfilm med John Travolta. ”Saturday night fever” gav Bee Gees deras största karriärhöjdare, men gjorde dem också till måltavlor för discohatare.
Upp och ner. Hits och floppar. Brödraskap och rivalitet, brytningar och missbruk. Ett rejält och vänligt porträtt av Bee Gees, men också en allmängiltig berättelse om hur musikgrupper byggs och spricker. Och hur fint syskon kan sjunga harmoniskt ihop - men också ha nära till avund och dålig stämning.

Finns att hyra och köpa för hembio på strömmade tjänster, bl a iTunes, Viaplay och Blockbuster.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN