Demon-appen förutspår din död

Skräckisen ’Countdown’ har humor, men kämpar i motvind

Publicerad:
Uppdaterad:

FILM

Countdown

Regi Justin Dec, med Elizabeth Lail, Jordan Calloway, Talitha Bateman.


FILMRECENSION. Döden vill skicka pushnotis till dig.

Godkänn?

”Countdown”.
Foto: STX
”Countdown”.

SKRÄCK. För nästan 20 år sedan var det döden som ringde på mobiltelefonen i den japanska skräckfilmen ”One missed call”. Numera måste man ladda ner en app för det.

Det som till en början ser ut som en fräck lek, en mobilapp som säger sig veta exakt när du ska dö, kan mycket riktigt förutspå framtiden på ett väldigt otäckt sätt. Det blir sjuksköterskan Quinn (Elizabeth Lail) varse om.

Måste stoppa övernaturlig kraft

Hon slår sina påsar ihop med Matt (Jordan Calloway) och tillsammans försöker de lista ut vad som ligger bakom – och hur denna övernaturliga kraft ska stoppas. Eftersom de själva har använt appen vet de när de ska dö och hur lång tid de har på sig.

Foto: STX
”Countdown”.

Vi har sett alltför många skräckfilmer där ett ungdomsgäng blir indraget i någon övernaturlig lek/förbannelse och decimeras en efter en tills de sista överlevarna plötsligt funderar ut ett trick som är helt ologiskt men ändå knäcker demonen/spöket.

Det är som med Beck-filmerna, folk fastnar framför dem med chipspåsen, så det lönar sig.

Överentusiastisk präst

Det är lätt att tänka på ”Final destination”-filmerna här, men så framgångsrik blev aldrig ”Countdown” när den gick på bio i höstas. Filmen försöker bidra med lite humor i form av två birollsinsatser: P J Byrne som en överentusiastisk präst med demontycke och Tom Segura som ett sarkastiskt butiksbiträde som hatar sina kunder.

Men de kämpar i uppförsbacke med en fånig historia som saknar minnesvärda grepp eller chocker. Sluttwisten är så lam att jag skäms för regissören och manusförfattaren Justin Decs skull.

”Countdown” finns att hyra på flera streamingtjänster.

Foto: STX
”Countdown”.

Glöm inte att gilla Aftonbladet FILM på Facebook för filmnyheter, trailers, recensioner och skön filmnostalgi.

Publicerad:

LÄS VIDARE