Skakande om sexuella övergrepp i ett ruttet system

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Athlete A”.
Foto: Melissa J Perenson/Netflix.
”Athlete A”.

FILMRECENSION Netflix dokumentär ”Athlete A”, om sexuella övergrepp, tystnadskultur och omänskligt hård press på barn i den amerikanska gymnastikvärlden, är en skakande historia.


Athlete A
Regi Bonni Cohen och Jon Shenk, med bl a Steve Bert, Marisa Kwiatkowski, Mark Alesia, Tim Evans.


DOKUMENTÄR 2017 dömdes Larry Nassar, som var läkare för det amerikanska gymnastiklandslaget i 30 år, till 40 års fängelse för barnpornografibrott. Året därpå dömdes han till ytterligare ett par hundra års fängelse, efter att över 250 kvinnor och flickor anklagat honom för sexuella övergrepp.
Bonni Cohens och Jon Shenks välgjorda och hemska dokumentär ”Athlete A”, vars ryggrad utgörs av skakande personliga vittnesmål från överlevare, är berättelsen om hur ett team med grävande journalister från tidningen The Indianapolis Star började nysta i historien och offentliggjorde skandalen. Det är en lysande film om bra journalistik. Men också en upprättelse för de hundratals offer som reste sig med en samlad röst och äntligen fick se rättvisa skipas, och, kanske framför allt, ett brutalt blottande av det sedan årtionden tillbaka ruttna system som offrar barn för vinst, pengar och ära, och gjorde Nassars brott möjliga.
Nassar är inte det enda monstret i den här vedervärdiga historien.
En film med kraft att förändra. Får man hoppas.


”Athlete A” finns på Netflix.

Publicerad:

LÄS VIDARE