Filmen om John Hron finansierades av crowdfunding

Publicerad 2016-08-25

”Ville undersöka om det gick att göra en film om civilkurage, med hjälp av just folks civilkurage”

Det har gått 21 år sedan John Hron mördades av nynazister vid Ingetorpssjön.

För sju år sedan bestämde sig Jon Pettersson att göra en film om honom – men vägen dit var lång. Först nu har den kommit ut på biograferna.

– På något sätt så har John påverkat min egen förmåga att förändra. Och kan man påminna fler personer om det så vore det väldigt bra, säger regissören.

Sommaren 1995 misshandlades 14-årige John Hron till döds av fyra nynazister i Kode utanför Kungälv. De försökte få honom att säga att han ”älskade nazister”, men John stod upp mot dem och vägrade.

Jon Pettersson, mannen bakom filmen ”John Hron”, minns tydligt när han fick höra talas om mordet.

– Jag blev väldigt påverkad av händelsen när de informerade i mitt klassrum att det här hade hänt. Efter det så var det matte och gympa som vanligt. Då kände jag frustration över att livet bara fortsatte som vanligt på något sätt, det får det ju liksom inte göra. Det måste bli en förändring nu, säger han.

”Rädda för att profilera sig politiskt”

Tiden gick, men i slutet på sin regiutbildning på filmhögskolan i Göteborg kom tankarna på John Hron tillbaka.

Jon Pettersson ringde upp Johns föräldrar för att få ett godkännande att göra filmen. Efter det försökte han hitta ett produktionsbolag. Men det var lättare sagt än gjort. Ingen nappade.

– Jag uppfattade det som att de var ganska rädda för att profilera sig politiskt. Jag skulle säga att det var den stora svårigheten generellt, säger han.

Han beslöt sig för att genomföra projektet ändå och använde sig av crowdfunding.

– Jag ville undersöka om det gick att göra en film om civilkurage, med hjälp av just folks civilkurage. Och det blev ett ganska positivt utslag. Vi fick inte ihop hela budgeten, men vi fick ihop en del faktiskt. Det var skönt att få det bevisat för sig själv, att hela samhället kanske inte var så fega eller ointresserade.

Använde John Hrons riktiga kläder

Några av scenerna, inklusive dödsmisshandeln, spelades in på den exakta platsen vid Ingetorpssjön. Något som både blev känslosamt och jobbigt, berättar Jon Pettersson.

– När vi var på den platsen var det en av skådespelarna som hittade en tältpinne på marken på samma ställe som John och hans kompis tält hade stått. Den var jättegammal och rostig så den hade mycket väl kunnat ligga där i 20 år. Då känns det också som det blir väldigt nära, säger han.

Jon Pettersson tog hjälp av en kompis som hade gått i samma klass som John Hron för att kunna fånga honom som person. Dessutom användes en del av John Hrons riktiga ägodelar i filmen.

– I filmen ser man Johns riktiga gitarr, hans riktiga träningsoverall och vissa andra kläder. Även hans kanotmedaljer från tävlingar ser man filmen, berättar Jon Pettersson.

”Åldersgränsen ett slag under bältet”

Filmen hade världspremiär 2015 på Montreal World Film Festival. Nu har den haft premiär i Sverige och i dagsläget har den visats på 61 biografer.

John Hrons pappa, Tony Hron, har valt att inte se filmen.

– Den handlar om min son. Jag fixar det inte psykiskt. Det är omöjligt att se, säger han.

– Förra året såg jag några snuttar. Man bara gråter både inombords och utombords. Det finns inte på kartan att se filmen. Jag vet ändå vem han var. Jag levde med honom i 14 år och några månader. Jag vill inte att den bilden ska manipuleras.

Tony Hron kritiserar att åldergränsen på filmen har satts från 15 år.

– När vi pratade med regissören sa vi att han kunde göra filmen och så sa jag ”koncentrera dig på att visa den i skolor för högstadieelever”. Men nu har de satt en åldersgräns och det känns lite som ett slag under bältet. Jag tror den behövs för att få folk att tänka om.

ANNONS