Kriget i Ukraina skapar favoriter i glitterbubblan

Markus Larsson om låtarna i Melodifestivalens andra deltävling

LINKÖPING. Turnén parkerar ballongen i Östergötland i kväll.

Men allt kan ändå handla om Ukraina igen.

När spelbolagen gissar resultatet finns det ett namn som sticker ut:

Maria Sur.

Hon hade i veckan lägst odds av alla i Linköping och tippas som tvåa efter Loreen i finalen.

Det är att gå händelserna i förväg. Låten ”Never give up” är verkligen inte så stark.

I Eurovision Song Contest vimlar det av liknande bidrag med ungefär samma struktur och form. Kärt barn har många namn. Pausfågel, utfyllnad och dussinbidrag är tre av dem. De brukar i regel passera förbi utan att någon minns vilket land de representerade.

Melodifestivalen är en sagofabrik. Många bidrag behöver en historia för att få mer färg och personlighet. Sedan kan tittarna vara med och skriva ett lyckligt slut med sina röster. Det är en ständigt återkommande strategi sen grundskolläraren Marie Lindberg lyckades med att komma från ingenstans och gå direkt till final 2007.

Maria Sur.

Och vad kan i så fall vara en starkare story i februari 2023 än Maria Sur?

Sur hann delta i ukrainska versionen av ”The voice” innan Ryssland anföll hennes hemland. Hon flydde med sin mamma till Sverige medan pappan stannade kvar. Nu får hon en ny chans i ett nytt land. Hon får dessutom uppträda i det största svenska nöjesprogrammet av alla.

Många tycker säkert att det är fint och oemotståndligt, därav oddsen. Lika många kommer säkert tycka att det är cyniskt. Själv är jag kluven. Det är alltid svårt att klistra in riktiga människoöden i ett program där män som heter Jesper kryper in i en ballong och får en lövblås uppkörd i stjärten.

Om själva låten hade varit bättre skulle det nog inte ha skavt lika mycket. I slutändan är det kanske så enkelt. Maria Surs röst och talang förtjänar att gå vidare. Hennes ballad gör det kanske inte.

I vilket fall är konkurrensen värre i Linköping än i Göteborg. Startfältet är brokigare, bättre och jämnare. Ingen lär kunna göra något åt den dansande TikTok-versionen av Danny Saucedo. Men bakom Theoz kan det bli en duktig holmgång mellan glitterpop (Wiktoria), en countrymaskerad (Tennessee Tears) och ett gäng glada studsbollar från förr (Panetoz).

”Grytan” är dock bäst i Linköping. Men chansen att den går vidare är ungefär lika stor som att Donald Trump blir vegan.

Följ ämnen i artikeln