Utredningen om Joost Klein växer

Åklagare har tagit över – Kan krävas europeisk utredningsorder

Publicerad 2024-05-29

Utredningen om Joost Klein växer.

En åklagare har tagit över förundersökningen – som inte längre genomförs inom ramen för snabbare lagföring.

– Det har pratats om rättegång i början av juni, men så kommer det inte bli, säger förundersökningsledaren Fredrik Jönsson.

Följ ämnen

Utredningen kring Joost Kleins agerande bakom scenen i Eurovision hanteras inte längre inom ramen för snabbare lagföring.

I samband med att polisutredningen överlämnades till åklagaren begärde den nederländska artisten att nya vittnesförhör skulle hållas. Nu är därför åklagare Fredrik Jönsson, vid åklagarkammaren i Malmö, ny förundersökningsledare och den som beslutar över nästa steg:

– Polisen har tidigare varit förundersökningsledare och i samband med att den här utredningen skulle slutdelges kom Joost Klein med en erinran om att ett antal personer skulle höras i Nederländerna, säger han.

Vad handlar det om för personer?

– Det vill jag inte gå in på i nuläget, jag har valt att inte prata närmare om vad det är för vittnen eller hur många. Det håller jag under förundersökningssekretess för att inte föregripa något.

Joost Klein

Behöver europeisk utredningsorder

Men det är du som avgör om de förhören ska hållas?

– Ja, i och med att jag är förundersökningsledare så är det mitt beslut. I sådana fall kommer vi att utfärda en europeisk utredningsorder och i den begära hjälp från holländsk polis. Inom den närmaste tiden kommer det att bli ett beslut om hur vi ska gå vidare.

Processen för så kallad snabbare lagföring infördes 2023 för enklare brott och innebär bland annat att en misstänkt får ett datum för när förundersökningen väntas vara avslutad och ett preliminärt datum för rättegång direkt av polisen. Men i och med begäran från Joost Kleins läger om fler vittnesförhör så kommer inte längre den tidsramen att kunna hållas.

– Det kommer bli uppskjutet. Det har pratats om rättegång i början av juni, men så kommer det inte bli, säger Fredrik Jönsson.

Joost Klein under en presskonferens efter Eurovision song contests andra semifinal

Kan överklaga till tingsrätten

Inte heller Joost Kleins advokat Jan-Åke Fält vill gå in på vilka vittnen man vill att åklagaren ska höra i Nederländerna.

– Nej, det vill jag inte gå in på, men jag hoppas få besked från åklagaren inom kort.

Vad händer om åklagaren väljer att inte höra de här vittnena?

– Då har vi möjlighet att överklaga till tingsrätten som kan ålägga åklagaren att göra det.

Nederländernas artist Joost Klein diskvalificerades från finalen av Eurovision song contest efter att polisen inlett en utredning om olaga hot som ska ha skett bakom scenen i samband med tävlingens semifinal.

Tv-bolag från 13 olika länder med i diskningsbeslutet

Efter att Klein inte dykt upp på scenen under ett första genrep kunde Aftonbladet avslöja att han anklagades för att ha varit våldsamt mot en kvinnlig medarbetare i tv-produktionen. Enligt ett uttalande från EBU var såväl Eurovisions högsta beslutande organ, referensgruppen, och EBU:s exekutiva styrelse med och fattade beslutet att diskvalificera Joost Klein. Som Aftonbladet tidigare kunnat visa innebär det att höga chefer från 15 olika tv- och radiobolag i 13 olika länder varit involverade i det unika beslutet.

– Det är inget snack om att han var mycket aggressiv enligt flera som var där, har en källa med god insyn tidigare sagt till Aftonbladet.

Enligt vad Aftonbladet erfar ska han också ha orsakat att den unga kvinnans kamera gått sönder.

Men enligt sin advokat Jan-Åke Fält förnekar Joost Klein brott. Fält säger att Klein bett fotografen att sluta filma, men att hon inte lyssnade:

– Då har han stött bort kameran för att få bort den. Han förnekar att ha hotat den här personen, har Jan-Åke Fält tidigare sagt.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln