Mejla

Jan-Olov Andersson

Melodifestivalen var bättre förr – ge bort det till TV 4!

Publicerad:
Uppdaterad:
Artisterna Anna Bergendahl, Mohombi, Arja Saijonmaa, Anis Don Demina, High 15, Nano ocg Wictoria deltar i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2019.
Foto: Jessica Gow/TT
Artisterna Anna Bergendahl, Mohombi, Arja Saijonmaa, Anis Don Demina, High 15, Nano ocg Wictoria deltar i den första deltävlingen av Melodifestivalen 2019.

Dags igen. Sex lördagskvällar med Melodifestivalen.

Och dags, igen, att konstatera: Det var bättre förr!

Och kanske dags att släppa hela spektaklet till TV 4.

En liknande lite gubbjävligt gnällig krönika återfinns i veckans nummer av Aftonbladets tv-tidning och av responsen i mejlkorgen att döma, är jag knappast ensam om att tycka det var bättre förr.

En tävling om året. Programledare som var programledare. Anders Berglund som dirigerade en orkester. Artister som ABBA, Tomas Ledin, Björn Skifs, Siw Malmkvist och Monica Zetterlund. Alla tävlade på någorlunda lika villkor. En kvalificerad jury som valde ut vinnaren.

Nu är det sex program varje vår. I år fyra programledare där ingen, egentligen, är programledare. Förinspelad musik. Artister som de välkända Mohombi, Zeana, High15, Pagan Fury och Bishara (skojade, bara…). Alla tävlar om att göra ett slags livs levande musikvideo och där den vars skivbolag hostar upp mest pengar oftast vinner.

Och tv-tittarna röstar. Just den förnyelsen köper jag.

Men i finalen kombineras de inte med en kvalificerad svensk jury, utan en internationell jury som är Christer Björkmans polare från gamla öststaterna som bjuds in till Stockholm för att rösta så som han vill att de ska rösta för att Sverige ska ha så stor vinstchans som möjligt.

När de ska rösta som Björkman vill, innebär det att de ofta väljer något ”modernt” som låter ungefär som Justin Timberlake för fyra år sedan.

I fjol vann Benjamin Ingrosso. Inget ont om honom och låten ”Dance you off”, men musikvideon… f'låt framträdandet, var så överstajlat att tittarna liksom aldrig fick någon ögonkontakt med honom. I stora Eurovision song contest – där tittarna i Azerbajdzjan, Bulgarien och andra länder rimligtvis aldrig sett Kanal 5:s ”Wahlgrens värld” och i finalen aldrig fick en vettig chans att se vem fan som sjöng Sveriges låt – gjorde de tummen ned.

Hela Europa röstade i stället fram något så ”modernt” som en israelisk sångerska som såg lite rolig ut och som lät som Björk om hon hade svalt något högst olämpligt innan hon ställde sig framför mikrofonen.

Jag har alltid hävdat att SVT ska bevara sina lägereldar, men nu vet i fan… kanske är det dags att lämpa över detta spektakel till TV 4.

Har aldrig tänkt i dessa banor, men blev inspirerad när jag läste Göteborgspostens krönikör Johan Lindqvist, som var upprörd över hur Melodifestivalen blivit ett monster som brandskattar barnfamiljers ekonomi genom skyhöga biljettpriser i de ishallar där man tävlar. Man sponsras av spelbolag och släpper in artister som är reklampelare för datorspel och banktjänster. Det rimmar inte klockrent med SVT:s public service-uppdrag.

 

TV 4 skulle naturligtvis med glädje ta över. David Hellenius skulle äntligen få leda Melodifestivalen. Man kunde sända 16 deltävlingar, minst. När skivbolagens artister tar slut, finns det alltid någon utslagen ”Farmen”-deltagare som hjälpligt kan ta ton.

I år tippar jag Arvingarna som vinnare. Hos svenska folket. Sedan ser väl Christer Björkmans inhyrda polare till att något mer ”modernt” vinner…

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

LÄS VIDARE