Miike Snow

Svenska duon gör succé utomlands

Av: 

Linn Elmervik

MUSIK

Galantis är nominerade till en Grammy och en grammis

I Sverige blir de sällan igenkända.

Utomlands är elektroduon Galantis världsstjärnor. 

– Jag blev helt chockad när jag gick på stan i Sydney. Folk springer ikapp en och vill ta bilder, säger Linus ”Style of Eye” Eklöw.

Christian ”Bloodshy” Karlsson är en av medlemmarna i Miike Snow och ligger bakom Britney Spears megahit ”Toxic”. Linus ”Style of Eye” Eklöw har producerat musik åt Kylie Minogue och Icona Pop.

Tillsammans bildar de elektroduon Galantis , som rönt stora internationella framgångar de senaste åren.

Förra veckan stod det klart att de nominerats till en  Grammy i kategorin ”Best dance recording” för hiten "Runaway (U&I) och i dag nominerades de till svensk Grammis för ”Årets elektro/dans". Nästa år startar en Europaturné.

– Det känns fantastiskt. Det är en häftig känsla att åka var som helst i världen och se folk stå i kö för att se en och sjunga med i låtarna. Det har gått så fort för Galantis, det är häftigt, säger Christian Karlsson på Skypelänk från Bangkok, där han bor när han inte turnerar.

”Folk springer ikapp en”

Grammynomineringen är ett trevligt kvitto på framgångarna.

 – Det är nåt speciellt med det där, det måste man ju säga. Det känns stort och roligt, speciellt med tanke på vilka andra som är nominerade.

I Sverige blir både Christian och Linus relativt sällan igenkända på gatan. Utomlands är det annorlunda.

– Det har blivit väldigt mycket mer på sistone. Vi visar ju inte ansiktet så mycket men det har ändå märkts. Jag blev helt chockad när jag gick på stan i Sydney. De springer ikapp en och vill ta bilder till och med när man är långt från festivaler. Men i Sverige får man gå ganska fritt, säger Linus Eklöw.

Christian Karlsson håller med.

– På flygplatserna märks det. När jag landade hemma i Bangkok stod folk och väntade vid bagagebandet och hade med sig skivan för att få den signerad. Då blir man ju skitsnygg på bild...sjukt sliten och har flugit i tjugo timmar, säger han och skrattar.

– Men när folk är så stora fans att de åker dit med skivan kan man inte bli annat än glad.

”Inte superglamoröst”

Duon är överens om att det är deras nära samarbete och engagemang som är nyckeln till framgångarna.

– Det är något som funkar i sättet vi ser på musik. Man passar inte med vem som helst, det är ett tufft liv och det gäller att man väljer rätt partner. Vi har fokuserat väldigt hårt sen första dagen och la en väldigt hög ribba för det här albumet, säger Christian.

Vad hade hänt om det inte gått så bra för det?

– Jag tror inte det var en option...

Succén till trots lever Galantis inget lyxliv. Åtminstone inte enligt dem själva.

– Det är inte direkt superglamoröst när man sitter i en by i Kina och inte har käkat på 12 timmar. Och att gå igenom flygplanssecurity varje dag. Man har så sjukt kort stubin när man går igenom de där kontrollerna, säger Christian och fortsätter:

– Lyxen är väl att få jobba med det man vill och med något som inte ens känns som ett jobb.

Galantis spelar på Münchenbryggeriet i Stockholm den 6 februari nästa år.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Amason: ”Det får gärna vara lite konstig stämning”

ÄMNEN I ARTIKELN

Miike Snow

Icona Pop