Sevärd dokumentär om en av hårdrockens viktigaste röster

Med black metal-projektet Zeal & Ardor bryter Manuel Gagneux det ena tabut efter det andra. Dokumentären ”Play with the devil – becoming Zeal & Ardor” tar rygg på Gagneux just som hajpen kring Zeal & Ardor hettar till efter släppet av debutalbumet ”Devil is fine”.

KRÖNIKA Black metal-akten Zeal & Ardors framgångssaga fångas i en ny dokumentär.

Det är en sevärd skildring som samtidigt berättar något viktigt om rasism, provokation och uppror.

Zeal & Ardor föddes när den schweizisk-amerikanske musikern Manuel Gagneux började kombinera black metal och svart slavmusik efter en utmaning på 4chan. Gagneux började utforska hur det skulle låta om slavar i den amerikanska södern hade vänt sig till satanism som ett sätt att göra uppror.

Dokumentären ”Play with the devil – becoming Zeal & Ardor”, som finns att hyra på flera streamingplattformar, tar rygg på Gagneux just som hajpen kring Zeal & Ardor hettar till efter släppet av debutalbumet ”Devil is fine” 2016. Tittaren får följa med på de första livespelningarna och blir en fluga på väggen när Gagneux i sin ensamhet skapar banbrytande musik på sin laptop.

Det är ett nära och ärligt porträtt av en introvert musiker som hyser motstridiga känslor till musikbranschen och har svårt att hantera uppmärksamheten.

Dokumentären öppnar också upp ett intressant samtal om att förpacka svart slavmusik på nytt. Åsikterna går isär när Gagneux umgås med en familjevän i New York. Gagneux själv anser att inget ämne är för heligt eller smärtsamt för att ta i medan vännen helst av allt vill glömma slaveriet.

Zeal & Ardor

Manuel Gagneux.

Att Gagneux verkar på en scen vars mörka historia av rasism och nynazism fortfarande färgar av sig blir däremot en parentes som ibland nämns i förbifarten.

Efter uppföljaralbumet ”Stranger fruit”, som givetvis är en referens till Billie Holidays ”Strange fruit”, tar höga krav och förväntningar kål på Gagneuxs kreativitet. Han säger att han inte längre har något att berätta samtidigt som han planlöst vandrar runt på gatorna hemma i Basel.

Men mordet på George Floyd och Black Lives Matters-rörelsen 2020 väcker något i Gagneux.

Mellan panikattacker och under sömnlösa nätter flödar kreativiteten. I stället för att blicka bakåt i historien till förtrycket av sina svarta förfäder stannar han kvar i nutidens rasism och polisvåld. Tittaren sitter på första parkett när Gagneux får ur sig material till på ep:n ”Wake of a nation”.

I dokumentärens sista scen kliver Gagneux på turnébussen. Eftertexterna börjar rulla över bilder som visar ett öppet landskap.

Zeal & Ardors resa är inte slut och vi är lyckligt lottade att leva samtidigt som en av hårdrockens viktigaste låtskrivare hittar sin röst.

4 x tips: skoningslös thrash och dramatisk dödsmetall

Slayers forne gitarrist är aktuell med nya singeln ”Idle hands”.

Ett skoningslöst smakprov

När Slayer lades ner för fem år sedan var Kerry King tydlig med att han hade mer att ge som musiker. Den 17 maj släpper gitarristen sitt första soloalbum i karriären, ”From hell I rise”, och första smakprovet är nu här. ”Idle hands” bjuder på ösig thrash vars skoningslösa riff bär stora likheter med materialet på Slayers ”Repentless”, även om Death Angel-sångaren Mark Osegueda sätter en unik prägel på slutresultatet.

Los Angeles-trion Purest Form visar lika mycket attityd på pressbilder som i sin musik.

Färskt Bandcamp-fynd

Min senaste upptäckt på Bandcamp är Los Angeles-trion Purest Form som i förra veckan släppte ”Broke”, första singeln från en självbetitlad ep som dyker upp i mars. Gruppens intensiva industrimetalpunk liknar en blodtörstig bisvärm som går till attack, och med stor övertygelse sjunger Story Beeson om sin rädsla för AI och hur tekniken utvecklas på bekostnad av människors autenticitet.

När tyska Chapel Of Disease experimenterar med progressiv rock och dödsmetall uppstår ofta episka låtar.

Dramatisk dödsmetall

Sedan fullängdsdebuten ”Summoning black gods” 2012 har tyska Chapel Of Disease, under ledning av Laurent Teubi, ofta töjt ut sin tajta dödsmetallkostym med progressiv rock. På fjärde albumet ”Echoes of light”, som släpps i dag, vidgar de vyerna ytterligare. Inte heller räds de att utforska de svåraste av sinnesstämningar. Lyssna bara på ”Shallow nights”, som dryper av sorg och svärta.

Den 24 juni kommer Heart till Gröna Lund. Det är inte en dag för tidigt.

Glädjande bokning

Gröna Lund har upprepade gånger kritiserats för bristen på kvinnliga musiker på Stora scenen. Kvinnliga rock- och hårdrockmusiker är en ännu mer sällsynt art i nöjesfältets konsertutbud. Därför är det smått otroligt att hårdrockbandet Heart, med systrarna Ann och Nancy Wilson i spetsen, kommer till nöjesfältet i sommar. En minst sagt glädjande bokning som får mig att längta ännu mer efter konsertkvällar under bar himmel.


LYSSNA PÅ SOFIA BERGSTRÖMS BÄST JUST NU-LISTA!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook, Instagram, XThreads och Spotify för full koll på allt inom musik

Följ ämnen i artikeln