Nya konsoler, gamla spel och Microsoft-hat

Publicerad 2013-06-17

Så var 2013 års upplaga av den enorma spelmässan E3 i Los Angeles

LOS ANGELES. Två nya konsoler.

Fler nya spel vi orkar räkna till.

Och nästan lika många gamla.

Här är de tio tydligaste trenderna på årets E3-mässa i Los Angeles.

Alltid online

Man behöver inte ens titta på Microsofts märkliga onlinekrav för att inse att stora delar av spelvärlden håller på att emigrera till molnet. Sony kommer låta oss streama Playstation-spel redan nästa år. Ubisoft och Activision lanserar påkostade, beständiga nya onlinevärldar i form av ”The division” respektive ”Destiny”. Samtidigt gör ”free to play” sitt intåg på konsolerna tack vare Xbox 360-versionen av ”World of tanks”.

Kanske är Microsoft något på spåren, trots allt: med alla dessa spel i antåg är frågan varför man någonsin skulle vilja koppla ner sig igen.

Svenska spel

Vi förlåter dig om din hjärna slutade fungera efter den smått häpnadsväckande ”The division”-demonstrationen på Ubisofts presskonferens. Men den som höll ögonen öppna under resten av E3 upptäckte en starkare lineup av svenska storspel än någonsin tidigare: ”Battlefield 4”. ”Mirror’s edge 2”. ”Wolfenstein: The new order”. ”Need for speed: Rivals”. ”Mad Max”. ”Brothers: A tale of two sons”. ”Minecraft: Xbox One edition”.

”Det känns bra att vara svensk på E3”, sa Josef Fares när vi mötte honom i Microsofts monter. Vi kan intyga att han hade rätt.

Skandaler

Det var som om Microsoft skrivit en faq för hur man förvandlar spelarna till sina fiender redan innan E3 hunnit börja. Sedan författade de ett slagkraftigt appendix när de utannonserade att Xbox One kommer kosta hela 499 euro när den släpps i Europa.

Allt Sony behövde göra var tvärtom. Och det var också precis vad de gjorde. Playstation-presskonferensen inför E3 blev ett pärlband av efterlängtade löften till fansen: nej, Playstation 4 kommer inte begränsa vår rätt att sälja och köpa begagnade spel. Nej, vi kommer inte behöva koppla upp oss en gång per dygn bara för att spela singleplayer. Och konsolen kommer förresten bara kosta 399 euro.

Men efter presskonferensens smaklösa våldtäktsanspelningar kan Microsoft åtminstone trösta sig med att de har spelvärldens misogyner på sin sida.

Racingspel

Enligt ”Need for speed: Rivals”-producenten Marcus Nilsson är bilspel sällsynt praktiska att lansera parallellt med nya konsoler, eftersom de får en väldigt tydlig boost av den förbättrade prestandan. Vi är inte helt säkra på att det syns i alla den nya generationens racingspel. Men medan ”Motorstorm”-utvecklarna Evolutions ”Driveclub” känns både konceptuellt luddigt och visuellt underväldigande så är det svårt att tänka sig att ”Forza 5” och just ”Need for speed: Rivals” kommer göra någon besviken. Och när Sony väl är redo att rulla ut ”Gran turismo 6” kommer hela spelvärlden glömma bort nästa generations konsoler för en stund – åtminstone tills Playstation 4-versionen av samma spel är färdig.

Morgondagens konsoler

Alla som säger att årets E3 var det mest spännande på åtta år? Lyssna på dem. Det är nämligen så länge sedan Sony och Microsoft senast visade upp nya stationära konsoler på mässan. Och även om vi inte blev så knäckta av nästagenerationsgrafiken som vi önskat så går det inte att förneka att hela E3 fick en helt annan laddning av att ett branschens största paradigmskiften någonsin väntar precis bortom horisonten.

Dagens konsoler

Gravarna är redan grävda. Men Xbox 360 och Playstation 3 verkar inte ut att vara på väg att lägga sig tillrätta i dem riktigt än. Detta trots att de redan fått närmare åtta år i rampljuset – avsevärt längre än Playstation 2, Xbox och Gamecube unnades. Med ”Beyond: Two souls” och ”Gran turismo 6” ser Sony ut att ha två av sina mest ambitiösa Playstation 3-spel någonsin på gång. Samtidigt vill Xbox 360 suga i sig de pengar vi egentligen sparat till Xbox One med ännu en stekhet Summer of Arcade. Och då har vi inte ens nämnt det kreativa crescendo – ”Bayonetta 2”, ”Pikmin 3”, ”Super Mario 3D world”, ”Donkey Kong country: Tropical freeze” – som är på väg att göra Wii U till en konsol att räkna med igen.

Gårdagens spel

”Killer instinct”, ”Crimson dragon”, ”Zelda: Wind waker HD”, ”Thief”. Tydligen räcker inte alla renodlade nysatsningar till för att täcka behovet av titlar till framtidens konsoler. Vi hade kunnat klaga på utgivarnas fantasilöshet när de gräver upp gamla skatter på nytt – om det inte vore för att just ”Killer instinct”, ”Crimson dragon”, ”Zelda: Wind waker HD” och ”Thief” var fyra av de bästa spel vi fick testa på E3.

Excentriska Nintendo

I ett eget hörn av mässan gjorde Nintendo det de gör helst och bäst: blundade för alla rådande trender och fokuserade på spel med features ingen annan hade kunnat – eller velat – komma på. När resten av spelvärlden hetsar upp sig över nästagenerationsgrafik och enorma onlinevärldar tycker Nintendo att det är en bra idé att demonstrera ett spel där Mario kan klä ut sig till en katt. Efter att ha provspelat ”Super Mario 3D world” är vi inte helt säkra på att de är fel ute.

Nysatsningar

”Driveclub”, ”Watch dogs”, ”Ryse”, ”Destiny”, ”The division”, ”Titanfall”. Plötsligt ser vi en explosion av påkostade nya varumärken redo att exploatera datorkraften i Xbox One och Playstation 4. Ubisofts vd Yves Guillemot säger att det är tacksamt att lansera nya spelserier tillsammans med nya konsoler, eftersom spelarna då är extra villiga att investera i osäkra kort. Resten av spelvärlden verkar hålla med honom.

Allt som kunde ha varit

Vi hoppades få en glimt av det i eoner efterlängtade ”The last guardian” på årets E3. Istället fick vi beskedet att utvecklingen kan ha lagts på is – efter sex år. Trots vad många tolkade som en tease inför mässan – och att vi trodde att det enda hindret hittills varit bristen på nya konsoler – vägrade Ubisoft dessutom prata om ”Beyond good & evil 2”. Och var ”Half-life 3” håller hus? Inte på E3:s mässgolv, iallafall.