Tittarstorm tvingade SVT till namnbyte

Publicerad 2015-02-24

Kanalen: ”Beklagar djupt om någon tagit illa upp”

Titeln på dokumentärserien ”Den som inte får finnas”, om ungdomar med asperger, fick föräldrar att rasa.

Nu byter SVT namn på programmet.

– Det var många som hörde av sig och var upprörda, säger Eva Beckman, programchef på SVT.

När dokumentärserien om nio ungdomar med Aspergers syndrom presenterades av SVT gick den under namnet ”Den som inte får finnas”. Titeln kom från ett citat av en av de medverkande ungdomarna, och syftade på känslan av att inte passa in i resten av samhället. Men när programmet hade premiär i SVT2 i söndags var det omdöpt, och hade tilldelats det nya namnet ”Den som får finnas”. Orsaken: en rejäl tittarstorm.

”Flera tyckte det var sårande”

– Inför sändningen av serien var det många som hörde av sig och var upprörda över titeln. Personer som hade  aspergerdiagnos och många föräldrar till barn med asperger. Flera tyckte att titeln var sårande och tolkade det som att vi påstod att människor inte fick finnas, säger Eva Beckman, programchef på SVT.

De starka reaktionerna från föräldrar till barn och ungdomar med diagnosen Aspergers syndrom fick SVT att tänka om.

– Eftersom vi insåg att titeln kunde missförstås och vara sårande, särskilt om man inte såg själva programserien, bestämde vi oss för att ändra på den, säger Eva Beckman.

Ber om ursäkt

SVT ber också om ursäkt för programtiteln på Twitter.

– Vi beklagar djupt om någon på förhand tagit illa upp eller känt sig utpekad av titeln ”Den som inte får finnas”. Det har inte varit vår avsikt. Självfallet menar vi inte att någon enda människa i samhället inte får finnas, skriver de.

Men även den nya programtiteln har mötts av kritik på sociala medier. ”Det var ju meningen att väcka uppmärksamhet med titeln” skriver signaturen Musicalcat på Twitter. ”Den här lättjan i namnbytena där Den som inte får finnas” blir Den som får finnas och De odejtbara blir De dejtbara” skriver signaturen Petter Malmberg.

– Vi har fått många reaktioner med personer med asperger som tyckte att den första titeln var mycket bättre och perfekt beskrev deras känsla av utanförskap, säger Eva Beckman.

Var först med det senaste – följ Nöjesbladet på Twitter