Mejla

Karolina Fjellborg

Fem brittiska serier du inte får missa i sommar

TV

En dubbeldeckare, en sociala medier-thriller, ett brännande kriminaldrama, en galghumoristisk seriemördarserie, och Skottlands egen ”Fargo”.

Här är sommarens absolut bästa serier för anglofiler.

”Dödligt kapitel”.

1. Dödligt kapitel


Sommarens allra mysigaste deckare finns redan ute på SVT Play

Anthony Horowitz har gjort tv-serie av sin bästsäljare ”Magpie murders”, som är både en kärleksfull Agatha Christie-pastisch och en historia i en historia. Alltså två pusseldeckare i ett.

Den ena utspelar sig i nutid, och handlar om hur förlagsredaktören Susan Ryeland (Lesley Manville, förtjusande som alltid) försöker få tag på det försvunna sista kapitlet i den deckare som den odräglige men populäre författaren Alan Conway (Conleth Hill) skrev färdigt precis innan han föll från hög höjd och dog. Eller blev mördad?

Den andra utspelar sig på 50-talet, och följer handlingen i Conways sista bok, där den fiktiva mästerdetektiven Atticus Pünd (Tim McCullan) gör sin grej.

Två spår som, såklart, hör ihop. Fiffigt och trivsamt i kvadrat.  

”Chloe”.

2. Chloe


”The crown”-stjärnan Erin Doherty är enastående i den här psykologiska thrillern, som har många vändningar och hemligheter i bagaget, men framför allt är en skarp kommentar på vådligheterna med sociala medier och människors allt större besatthet av dem.

Om hur en ung, osäker och klart obehaglig kvinna med ett grått liv och en faiblesse för falska, mer spännande identiteter, tar chansen att nästla sig in i en plötsligt avliden Instagrammares förmodat – men givetvis långt ifrån – perfekta liv.

En riktig stresstestare till serie, som är lika delar spännande och motbjudande.

Prime Video, 24 juni.

”Fallet Stephen Lawrence”.

3. Fallet Stephen Lawrence


Ett gripande, medkännande och verkligt brännande kriminaldrama, som berättar den sanna historien om hur Doreen och Neville Lawrence, vars 18-årige son Stephen mördades i en oprovocerad rasistisk attack 1993, till slut fick se någon form av rättvisa skipas när två av hans mördare dömdes 2012.

Steve Coogan spelar polisen Clive Driscoll, som tar sin an fallet 2006 och ganska omedelbart avtäcker chockerande dåligt tidigare polisarbete, korruption och institutionell rasism inom kåren.

TV4 Play, 27 juni.

”Trasdockan”.

4. Trasdockan


Den här seriemördarthrillern är tekniskt sett en delvis amerikansk produktion, men skådeplatsen är en nedgången del av London, och tonen och galghumorn omisskänligt brittisk.

En seriemördare har sytt ihop kroppsdelar från sex olika offer, och gjort en makaber trasdocka. 

De luttrade och repliksnabba snutarna Nathan Rose (Henry Lloyd-Hughes) och Emily Baxter (Thalissa Teixeira) nystar i det gruvliga fallet, samtidigt som de måste hantera Rose posttraumatiska stress från hans förra fall, deras uppenbara attraktion för varandra, en ung kollega (Lucy Hale) som inte bara kommer från andra sidan Atlanten utan även från andra sidan av ett avgrundsdjupt generationsgap – samt det faktum att Rose är uppskriven på mördarens nya dödslista.

Gruvligt, våldsamt och underhållande, från produktionsbolaget bakom ”Killing Eve”. 

SVT Play, 4 juli.

”Vår lilla hemlighet”.

5. Vår lilla hemlighet


I den första säsongen av Neil Forsyths ”Fargo”-doftande ”Guilt”, som visades i Sverige förra sommaren, trasslade två bröder i Edinburgh in sig i en mörk härva av skuld och hemligheter efter att ha kört ihjäl en man. Nu kommer fortsättningen, där den baksluge advokaten Max (Mark Bonnar i bästa silverrävsform) kommer ut ur fängelset med siktet inställt på hämnd. 

Intrikat, illmarigt och kolsvart komiskt.

SVT Play, 16 augusti


FJELLBORGS FAVORITER


Peaky Blinders 

Steven Knights våldsromantik om gangsterklanen Peaky Blinders har inte sällan satt stil före substans. Men snyggheten har å andra sidan inte vetat några gränser. Man får dåndimpen. Nu finns den sista säsongen på Netflix – och på den lär en film följa. 


Kärlek & anarki 

Lisa Langseths samtidssatiriska Netflix-serie är tillbaka med en andra säsong, som inte är lika rolig som den smått fantastiska första, men ändå är väl värd att se. Bland höjdpunkterna finns David Dencik som en oerhört ängslig ”sensitivitetskonsult”.


Players 

Männen bakom roliga ”American vandal” (Netflix) tar sig an e-sport i en ny fejkdokumentär, den här gången på Paramount+. I ”Players” får vi följa ett ”League of legends”-team där en hyllad veteran och en mallig rookie måste försöka samarbeta.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken


Av: 

Karolina Fjellborg

Publisert:

LÄS VIDARE

30 tv-serier att streama i sommar – missa inte guldkornen

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Streaming

SVT Play

Steve Coogan

Deckare