Bland det sötaste och snällaste man kan se

Netflix ”Heartstopper” är både gammaldags och väldigt modern

Publicerad 2023-08-02

TV-RECENSION Netflix brittiska ”Heartstopper”, om två förälskade tonårspojkar och deras vänner, är som en stor, varm kram i tv-format.

Väldigt helylle, men smått revolutionerande på sitt sätt.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Heartstopper

Netflix

Säsong 2

Av Alice Oseman, med bl a Kit Connor, Joe Locke, William Gao, Yasmin Finney, Corinna Brown, Kizzy Edgell, Jenny Walser, Olivia Colman, Rhea Norwood, Tobie Donovan.


ROMANTISK DRAMAKOMEDI Alice Osemans brittiska tonårsserie ”Heartstopper”, baserad på hennes egen webbserie och serieromanerna med samma namn, hyllades brett för sin hbtq-representation och blev en hit för Netflix förra året, och är nu tillbaka med en andra säsong.

Tonårspojkarna Charlie (Joe Locke) och Nick (Kit Connor) är lyckligt kära, men Nick har fortfarande inte kommit ut som bisexuell för någon annan än sin mamma (Olivia Colman), och en stor del av handlingen den här säsongen kretsar kring hur, när och om han ska göra det.

En skolresa till (ett rätt stereotypt skildrat) Paris sträcker sig över ett par avsnitt och bjuder på ett fördelaktigt miljöombyte och nya chanser till romans, även för de medföljande lärarna. 

Och i kompisgänget funderar Tao (William Gao) och transtjejen Elle (Yasmin Finney) på om de ska eller inte ska bli mer än vänner, medan Tara (Corinna Brown) undrar varför hennes flickvän Darcy (Kizzy Edgell) inte kan prata om känslor. Isaac (Tobie Donovan) försöker komma underfund med vad han själv egentligen har för sexuell läggning, och straighta Imogens (Rhea Norwood) dåliga gayradar sviker henne igen.

”Heartstopper”.

”Inget sex, inga droger, minimalt med sprit.”

Det snuddas vid tunga ämnen som ätstörningar, mobbning och föräldrar och syskon som brister i intresse, kärlek och förståelse. Men ”Heartstoppers” värld är framför allt varmt belyst och vadderad som ett stort kuddrum. Konflikter och missförstånd löses relativt snabbt och enkelt, vuxenvärlden är stöttande och uppmuntrande, vänner backar upp varandra, tonåringar är insiktsfulla, i kontakt med sina känslor och stolta över vilka de är. De uttrycker sig med förbluffande omdöme – och de trångsynta tycks vara i minoritet.

Inget sex, inga droger, minimalt med sprit. Bara söta romanser, osäkert flirtande och längtande blickar och händer.

”Heartstopper” är själva motsatsen till HBO:s ”Euphoria”, och så sund och förnuftig att den nästan ter sig som tonårsfantasy. En stor, varm kram i tv-form, som skulle kännas oerhört gammaldags om det inte vore för sina moderna hbtq-glasögon och de animerade inslag som fiffigt påminner om materialets ursprung. 

Jämfört med serier som ”Skam”, ”Sex education” och ”Never have I ever” känns den riktad mer eller mindre uteslutande till en ung publik.

Men den är upplyftande, och att serien har blivit oerhört uppskattad av många är inte svårt att förstå.

Den är bland det sötaste och snällaste som finns där ute, och smått revolutionerande på sitt sätt.


Säsong två av ”Heartstopper” har premiär på Netflix den 3 augusti.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv