Finalen av Bron: ”Sagas liv kommer inte vara sig likt efter detta”

Uppdaterad 2015-11-30 | Publicerad 2015-11-29

Stor intervju med seriens skapare Hans Rosenfeldt inför säsongsfinalen

En storpublik bänkar sig för att se den rafflande finalen av ”Bron” i kväll.

Skaparen Hans Rosenfeldt kommer se avsnittet med sin familj – och fira med champagne.

– Sagas liv kommer inte vara sig likt efter detta, säger han.

Över 1,3 miljoner bänkar sig framför ”Bron” varje vecka. Formatet är sålt till 160 länder.

När tredje säsongen tar slut i kväll sitter Hans Rosenfeldt, en av de fyra skaparna, hemma i tv-soffan och tittar med familjen.

– Vi ser avsnitten ihop varje vecka. De vet inte vem mördaren är så det är roligt att se hur de reagerar. Så vi sitter kanske med någon champagne och lite vänner.

Vad kan du säga om avsnittet?

– Vi är otroligt nöjda med säsongsavslutningen. Det är en känslomässig bergochdalbana för alla inblandade. Det händer mycket med Saga och med Henrik. Efter avsnitt tio är inget av deras liv sig likt igen kan jag säga.

I vanliga fall tar han Roslagsbanan till kontoret i Täby för att jobba. Nu befinner han sig i London och arbetar på sin serie ”Marcella” för engelska kanalen ITV.

”Bron” har nämligen gjort Hans Rosenfeldt till en världsstjärna, åtminstone i tv-branschen.

– Vi har varit duktiga på att pumpa ut regissörer och skådespelare. Jag tror att jag är den första manusförfattaren.

Enorm hajp i England nu

För en vecka sedan började ”Brons” tredje säsong i Storbritannien.

– Hajpen är enorm, större än någonsin. Vi har fått omslag på Radio times, Guardian och Independent följer oss avsnitt för avsnitt. Det är fortfarande en textad serie på ett annat språk på BBC4, men jag tror inte att någon missade att ”Bron” började i lördags, säger Hans Rosenfeldt.

I Sverige har den nya säsongen hyllats av tittare och recensenter.

– Vi tycker själva att vi gjort en väldigt bra säsong. Intrigmässigt men också med Sagas privata historia och att hennes nya kollega Henrik blivit så väl mottagen. Folk gillar verkligen honom, det är extra roligt för att det var det lilla osäkerhetsmomentet vi hade.

Manuset som fick Bodnia att hoppa av

När manuset var färdigt hoppade huvudrollsinnehavaren Kim Bodnia av serien.

Bodnia ville att hans Martin Rohde skulle tillbringa säsongen i fängelse.

– Sedan var han inte nöjd med den stora plotten den här säsongen utan ville göra något annat, då gick han vidare. Det var tråkigt och chockartat för jag trodde att vi skulle få honom en säsong till. Men det gick ju rätt bra med Bron också.

Hans Rosenfeldt åkte ner till Skåne och flyttade in hos manusredaktören Camilla Ahlgren, hans manuskollega från ”Rederiet”. Tillsammans mejslade de ut ett nytt manus.

Men avhoppet fick följder. Sagas chef Hans Pettersson (Dag Malmberg) blev kidnappad tidigare under säsongen, och dog senare.

Egentligen var det ödet tänkt för den  danska polischefen Lillian (Sarah Boberg).

– Vi skulle försökt få ut Martin ur fängelset och sedan få honom att vilja fortsätta som polis genom Lillians försvinnande, att göra det personligt. Det är inte säkert att historien skulle krävt att hon dog.

Hur reagerade Dag Malmberg över att han ”dog”?

– När säsongen började visste han inte att han skulle dö, men han var ganska cool med det. Jag träffade honom för någon vecka sedan och det var definitivt inga sura miner över det.

Vissa har reagerat på att de danska och svenska förstår varandra så väl, hur är det när ni jobbar med serien?

– De förstår varandra bättre i serien än vad vi gör i verkligheten. Nu har jag jobbat med danska i snart tio år så nu förstår även jag, men kan inte prata det. Men det är klart att det är problem ibland. Men Sofia (Helin som spelar Saga Norén) har blivit en hejare på danska.

Bob Dylan är ett stort fan

”Brons” succé har nått ända till Bob Dylan. Inför tredje säsongen mejlade hans management produktionen och erbjöd dem låten ”Ballad of a Thin Man” som dyker upp i Saga Noréns bilradio under tredje säsongen.

– Det blir nästan lite absurt att tänka att Bob Dylan sitter och kollar på Bron på och gillar det. Men det var oerhört smickrande, men också lite konstigt att tänka sig honom på något hotellrum "Ah, Netflix - Bron" och sen "de kanske vill ha en låt". Det är en roligt, säger Hans Rosenfeldt.

Det finns redan idéer för en fjärde säsong, men om den blir av beror på om nyckelpersoner som Sofia Helin har tid. SVT fattar beslut under våren.

Vad har Bron betytt ekonomiskt?

– Det är inte så att jag är ekonomiskt oberoende, jag har mitt arvode på avsnitten. Men om serien säljs till 100 eller 200 länder spelar ingen roll, den procenten är så oerhört liten. Jag tjänar mer pengar på böckerna än på tv. De går jättebra i Tyskland som är en stor marknad.

Du överlever?

– Jag klarar mig med råge.

Miljonsuccé – efter nej från SVT

Den framgångsrika bokserien om kriminalpsykologen Sebastian Bergman är skriven tillsammans med Michael Hjort, som skapat serier som ”Svensson Svensson” och ”Cleo”.

Den började med ett nej från SVT.

– Vi hade skrivit en tv-serie med Rolf Lassgård i tanken när han slutat som Wallander. Men SVT ville inte ha den. Vi hade pratat om att skriva en bok och medan vi skrev om den ångrade sig SVT, så det blev både serie och bok.

Serien har översatts till 33 språk och duon börjar skriva på sjätte delen vid årsskiftet.

– Vi ska ge ut en om året och sluta vid åtta böcker har vi sagt. Vi vet vart vi ska ta Sebastian, vad plotten ska vara. Ska vi förlänga det måste vi knuffa på slutet. Eller ta en paus bara.

Då kommer han kommer inte dö i åttonde boken?

– Det är ju en spoiler men nej, det kan jag säga att vi kommer inte ta livet av honom. Men sedan har vi ett nytt projekt på g, en ny serie som vi bara har i huvudet än så länge.

Sågades brutalt för ”Reine och Mimmi i fjällen”

Från början hade Hans Rosenfeldt tänkt bli skådespelare, men han var för dålig, säger han.

Manuskarriären började med ”Rederiet”, vidare till ”Tre kronor”. Han har gjort radioprogram, varit chef på SVT och programlett TV4:s ”Parlamentet”, något som gjorde honom till kändis.

Succéerna har varit många. Men hans första långfilm, ”Reine och Mimmi i fjällen”, slaktades av både tittare och kritiker.

– Det är roligt att min bagatellkomedi etsat sig fast som en av de sämsta svenska filmerna genom tiderna. Folk som inte var födda då känner till den.

Men då tyckte han att det var jättejobbigt att bli sågad.

– Jag såg löpsedlarna om hur usel den var på Östra station när jag var på väg till jobbet på ”Rederiet”. Och Nils Petter ville ge den minussolar i fyran. Det var inte roligt.

– Den var verkligen hatad. Nu kan jag tycka att det var roligt att reta upp folk. Den är inte särskilt bra och den var tidig i spinofftänket, det var så uppenbart en kommersiell produkt som gjordes bara för att tjäna pengar och suga ut det sista ur en populär tv-serie. Det tror jag retade många recensenter.

Han skrattar till.

– För något år sedan var det ett företag som gjorde reklam för att kunna snabbspola i tv-program och använde just ”Reine och Mimmi i fjällen” som en film man vill spola förbi. Då är det ändå 20 år sedan den kom.

Familjen har ”hamnat i kläm”

Succéerna har gjort Hans Rosenfeldt till en upptagen man. Inbjudningarna rasar in till festivaler, dramadagar – och mer jobb.

– Det har varit en bra egoboost, jag har fått bättre självförtroende och tror lite mer på mig själv.

Har du något drömprojekt?

– Jag skulle vilja ge mig på skräck någon gång. Jag älskar ju zombieserier, men dels så kommer det mycket nu och så ska man leva upp mot ”Walking dead”... Ska jag byta genre någon gång skulle det vara kul att testa på skräck.

Men han har svårt att säga nej och det dåliga samvetet till familjen skaver ständigt.

– Problemet med mig jag är arbetsnarkoman. Jag skulle vilja ha mer tid med familjen, de har hamnat i kläm de senaste åren.

Äldsta dottern har hyllats genom en roll i ”Bron”.

– Laura i säsong två, den otroligt högpresterade gymnasieeleven är löst baserad på henne. Vissa saker – inte det att hon ligger med läraren vill jag dock poängtera – men det högpresetrerande och vad hon tycker sig hinna med.

Precis som att många nog ser fruktkorgar på ett nytt sätt efter förgiftningen i andra säsongen är det en scen som förföljer Hans Rosenfeldt.

– Ja, jag har precis samma tankar när de visar ”vid lufttrycksfall i kabinen kommer de här andningsmaskerna” på flygplan. Jag flyger så mycket nu och då minns jag hur vi bytte vi syrgasen mot lungpest en gång i tiden.

Superkoll på vad som är bra på tv - följ ”TV-koll” på Facebook   Roligare Facebookflöde

Följ ämnen i artikeln