”Dirty John” – såpig true crime med plågsamt enfaldigt offer

Publicerad:
Uppdaterad:

TV

TV-RECENSION Lagom till alla hjärtans dag släpper Netflix kärlekshistorien från helvetet. Om en notorisk bedragare och kvinnan som blundade för precis alla varningssignaler i boken.


Dirty John
Netflix
Säsong 1
Av Alexandra Cunningham, med bl a Connie Britton, Eric Bana, Juno Temple, Julia Garner, Jean Smart och Judy Reyes.


TRUE CRIME-THRILLER Lagom till alla hjärtans dag släpper Netflix den sanna kärlekshistorien från helvetet. Nämligen Bravos "Dirty John", som är baserad på en serie artiklar i Los Angeles Times, och en tillhörande poddcast, av grävjournalisten Christopher Goffard.
True crime är alltså ordet som är dragplåstret här – men känslan i glossiga "Dirty John" är snarare snasket som uppstår när någon blandar valfritt avsnitt av "The real housewives of Orange County" med en riktigt såpig 90-talsthriller om en manipulativ, stilig sociopat och en kvinna i fara, och sedan råkar strössla det hela med en nypa ofrivillig livsstilssatir kring rika, vackra och totalt aningslösa människor i södra Kalifornien.
Connie Britton (som brukar göra det mesta sevärt) spelar Debra Newell. En välbärgad och framgångsrik inredningsdesigner i Newport Beach, OC, som har tre vuxna barn och tror att hon, efter fyra fallerade äktenskap, äntligen har hittat den rätte, när hon får tag på, och mer eller mindre omedelbart gifter sig med, John Meehan (Eric Bana). En charmig typ som är bra på att lyssna och påstår att han är läkare – men i själva verket är en drogberoende narcissist och rutinerad bedragare med en våldsam historia, vars intågande i Debras liv kommer att få fruktansvärda konsekvenser för hela hennes familj.
Att karln är spritt språngande galen blir uppenbart snabbt, inte bara för tittaren utan även för Debras döttrar (Juno Temple och Julia Garner), som försöker tala förstånd med sin mamma. Men Debra fortsätter att fatta det ena enormt korkade beslutet efter det andra, även efter att hon har fått reda på att John har terroriserat en rad andra kvinnor och uppträtt aggressivt mot hennes egna barn – vilket gör det svårt, för att inte säga omöjligt, att sympatisera med henne.
Även hennes egen mamma, som spelas av Jean Smart, förefaller nästan kriminellt naiv. Speciellt med tanke på den tragiska familjehistoria som efterhand vecklas ut som ett sidospår (och borde ha gjort henne uppmärksam på farliga män).
"Dirty John" – som har lanserats som en antologiserie – är tillräckligt fascinerande, och irriterande, för att ha ett visst kladdigt underhållningsvärde, och lyfts en aning av bra skådespelare. Men rollfigurerna tangerar karikatyrer, och medan Johns bakgrundshistoria till viss del fylls i efterhand, är Debra skriven som en kvinna helt renons på innehåll, och det är nästan plågsamt att se Britton spela en så enfaldig roll.
Varför agerar Debra som hon gör?

Det är ett stort mysterium som "Dirty John" inte gör sig något större besvär att fundera över.


”Dirty John har premiär på Netflix den 14 februari.

Se det här i stället: En hästlängder bättre true crime-rysare med Connie Britton (i en biroll, dock) är den första säsongen av "American crime story", om mordrättegången mot OJ Simpson. Finns på Netflix.


Visste du att... Julia Garner snart dyker upp i ännu en antologiserie med rötterna i podd- och tidningsvärlden? Amazons "Modern love" har även bland andra Anne Hathaway, Tina Fey och John Slattery på rollistan.


Just nu... kan du även se Connie Britton i starka "SMILF", vars andra säsong är på rull på HBO Nordic.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE