Åsa Linderborg om makten och Henemark i ny kungadokumentär

Mikael Forsell/TT

Uppdaterad 2023-02-21 | Publicerad 2023-01-30

Hur mycket makt har egentligen kungen? Dokumentärserien "Kungen med två ansikten" försöker reda ut. Arkivbild.

Åsa Linderborg ville granska kungens makt och privatliv.

Men monarken nobbade en intervju.

– Jag har skrivit ganska hårt om kungen så jag kan förstå att han inte ville träffa mig, säger hon.

Aftonbladets tidigare kulturchef Åsa Linderborg har gjort en dokumentärserie i fem delar om kung Carl XVI Gustaf som firar 50 år på tronen i år. Serien ”Kungen med två ansikten” har premiär på Discovery+ och Kanal 5 den 1 februari.

Med de två ansiktena menas dels kungens privatliv och dels hans makt. Åsa Linderborg målar upp en sympatisk bild av privatpersonen Carl Gustaf med hjälp av dokumentära inslag från hans uppväxt i skuggan av sin far prins Gustaf Adolfs tidiga bortgång och mamma Sibylla vars tyska bakgrund blev allt mer kontroversiell.

– Jag tycker det är viktigt att ha en mänsklig blick på kungen. Det är en riktig människa som har fötts in i en roll han aldrig bett om och som gör så gott han kan, säger hon.

I serien intervjuas bland annat artisten Camilla Henemark som i boken ”Den motvillige monarken” 2010 pekades ut som kungens älskarinna.

– Jag har hållit på mycket med metoo-frågan och blev intresserad av hur hon blev beskriven som en instabil slampa och lycksökerska.

Aftonbladets tidigare kulturchef Åsa Linderborg har gjort dokumentärserien om kungen. Arkivbild.

Betalade Henemark

Efter metoodebatten har bilden skiftat till att handla mer om patriarkala strukturer, anser Åsa Linderborg.

– Hon (Henemark) säger att sanningen ligger någonstans mitt emellan. Men det är en ganska nedtonad intervju där jag inte var ute efter ställa spekulativa eller snaskiga frågor.

Det är mycket ovanligt att intervjuobjekt får betalt för att gå med på en intervju, men enligt Åsa Linderborg fick Camilla Henemark ersättning för sin medverkan i dokumentären.

– Ja, vi betalade henne lite grand för att ställa upp. Vi funderade länge på om vi skulle göra det. Det här är en kvinna som är utnyttjad, hon har farit väldigt illa på grund av den där boken och jag ville ändå ha hennes perspektiv. Men det var stora övervägningar att göra.

När det kommer till kungens makt är Linderborg mer kritisk och tycker att medier och politiker är undfallande mot hovet av bekvämlighetsskäl, fastän det går emot deras ideologi.

– Om Socialdemokraterna skulle kräva republik skulle de förlora tio procent rakt av. Svenskarna gillar sitt kungahus. Jag tror att de flesta tycker att de gör ett bra jobb, och det gör de ju också utifrån den rollen de har.

– Då är man bekvämlighetsmonarkist och det tror jag de flesta politiker är, för det funkar ju.

Camilla Henemark.

Estelles val

TT: Men när du pratar om makt, finns det något politiskt beslut de senaste 50 åren kungen faktiskt har lagt sig i?

– Nej, fast då gör du politiken väldigt instrumentell och säger att det måste vara ett politiskt beslut.

Linderborg konstaterar att kungens nätverk i näringslivet och roll i samhället ger honom stor makt. Hans engagemang för miljön och klimatet är inte heller det okontroversiellt i dagens politiska läge.

– Han har en informell makt som kan vara mycket mer effektiv än en tydlig politisk makt där man kan rösta bort någon.

Åsa Linderborg är republikan, men tror inte att monarkin är på väg att avskaffas. Vårt behov av traditioner och någon form av stabilitet finns kvar.

– Det enda som jag ser som skulle få kungahuset att falla är en revolution, och det tror jag inte på, säger hon och skrattar.

– Eller att de själva säger det. Att (prinsessan) Estelle säger att hon inte vill. Det måste vara de själva som säger att det strider mot de mänskliga rättigheterna att födas in i något de har inte bett om.