Vuxenraseri mot sexskolan i julkalendern: ”Osmakligt”

Uppdaterad 2015-12-08 | Publicerad 2015-11-30

Snopp-snipp-raseri mot SVT:s sexupplysningsscen

Sexpanik!

I SVT:s julkalender håller en av skådespelarna en sexualupplysning för barnen – något som får ett gäng föräldrar att gå till storms mot kanalen.

"Vad osmakligt. Nej, när sådana klåpare gör julkalender tar jag paus”, skriver en person på Facebook.

Julemys? Och föräldrailska.

När SVT häromdagen la upp en förhandstitt ur årets julkalender på Facebook reagerade många vuxna med förskräckelse. ”Tusen år till julafton” är en historisk exposé över barnens historia, klippet utspelar sig på 70-talet och visar Olof Wretlings rollfigur ha sexualupplysning för några barn.

– Flickor har slidor och pojkar har snoppar. Nu ska vi försöka ta det här mer seriöst då. Snoppen åker in i slidan och det är vad vi vuxna kallar för vuxenskönt, säger han i ett utsnitt av avsnittet som sönds 21 december.

”Osmakligt”

Och reaktionerna, likt de som kom på Barnkanalens ”Snoppen och snippan” tidigare i år, lät inte vänta på sig.

"Det är väll för fan meningen att julkalendern är riktad till barn?? Vuxna som ser,helt ok, men barn? Ska vi behöva sätta en ÅLDERSGRÄNS på julkalendern också? ska jag säga till min dotter på 5 år att den är barnförbjuden?? DÅLIGT!" skriver en person.

"Hu vale vad osmakligt. Nej, när sådana klåpare gör julkalender tar jag paus. Jag är annars en ivrig julkalendertittare. Tre år bakåt har det varit bra grejer men det här verkar ju sämre än Allram Eest!! Detta är modernism i all sin unkenhet",skriver en annan.

SVT tar kritiken med ro

Men större delen av kommentarerna är positiva.

”Äntligen en julkalender som inte handlar om något som lallar runt och kastar snöbollar av cellofan till ingen som helst nytta. Nu kanske både barn och vuxna kan lära sig något. Tummen upp SVT”, skriver en.

Johanna Gårdare är programchef på SVT Barnkanalen och tar kritiken med ro.

– Vi får alltid kritik varje år i samband med julkalendern. Människor har väldigt tydliga förväntningar på vad en julkalender ska vara och alltid är det några som blir besvikna, säger hon.

Hon poängterar att diskussionen rör sig om några sekunder av totalt 24 avsnitt.

– Jag respekterar att man tycker olika och att det här är ett väldigt tabubelagt ämne för vissa människor. Men man måste också ge det lite rimliga proportioner.

Hon är nöjd med kanalens skildring av hur ett barn blir till i ”Bacillakuten” och tycker att det är ett sätt att hjälpa föräldrar.

– Det blir en viss moralpanik över detta. Kanske går det att förklara med att man i ett tuffare samhällsklimat och hårdnande värld vill bädda in barnen i bomull och det är helt begripligt. Men vi får inte bli naiva och inte heller glömma bort att ett sätt att rusta barnen för livet är att ge dem fakta.

Sexologen: Prata om sex med barnen

Karl Norwald är auktoriserad sexolog på Södersjukhuset. Han är inte förvånad över kritiken, men tycker att den är onödig.

– Klippet är en bra skildring av hur det såg ut på 70-talet. Men sexualitet och barn i kombination blir väldigt känsligt för många vuxna. Vi har en tradition av att inte prata med barn om sexualitet, eftersom det råder en föreställning om barn inte har någon sexualitet. Men det har de, den ser bara inte ut som vuxnas sexualitet.

Han tycker att föräldrar ska se inslaget som ett tillfälle att prata om sex med sina barn.

– Det handlar mycket on känsloliv, att hjälpa barnen att förstå sina egna kroppar, vad som kan vara skönt, säger han. Om man är osäker på vilken nivå man ska lägga pratet finns hjälp i informationsmaterial och böcker på biblioteket.

– Det finns inte så många för många tycker att det här ämnet är lite läskigt att prata om men RFSU har jättebra material till exempel.