Snygg men oändligt sentimental rymdresa på Netflix

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
”Away”.
Foto: Netflix.
”Away”.

TV-RECENSION Hilary Swank spelar en astronaut som slits mellan familjen och drömmen om Mars i ”Away”. En rymdserie av det sentimentalare slaget.


Away
Netflix

Säsong 1
Av Andrew Hinderaker, med bl a Hilary Swank, Josh Charles, Mark Ivanir, Ray Panthaki, Ato Essandoh, Vivian Wu, Talitha Bateman.


SCI-FI-DRAMA Tvåfaldigt Oscarbelönade Hilary Swank spelar den amerikanska astronauten Emma, som lämnar sin familj hemma på jorden för att leda en tre år lång, internationell expedition till Mars, i rymdmelodramat ”Away”.

Med sig har hon den sardoniske och galghumoristiske ryske superastronauten Misha (Mark Ivanir, bäst i serien), den ghanansk-brittiske botanisten och rymdrookien Kwesi (Ato Essandoh), den empatiske indiske läkarastronauten Ram (Ray Panthaki) och den extremt samlade kinesiska kemisten och astronauten Lu (Vivian Wu), som verkar bära hela moderlandets heder på sina axlar.

Vissa av dem ifrågasätter initialt Emmas kompetens, och inte blir det bättre när Emmas man Matt (Josh Charles) – en briljant Nasa-ingenjör som har blivit fast på jorden på grund av en medicinsk åkomma – kollapsar hemma i köket, vilket naturligtvis får Emma att vackla.

Borde hon stanna hemma och finnas vid sin sjuke mans och känsliga tonårsdotters Lex (Talitha Bateman) sida? Nej, åk, säger den gode maken Matt.

Sedan varvas det visuellt häftiga men repetitiva dramat ombord – som i stora drag går ut på att övertyga oss om att det allt mer känslomässigt utmattade men också tajtare gänget håller på att dö i varje avsnitt, trots att det från början är uppenbart att det här inte är den typ av serie som kommer att ta kål på sina hjältar – med 90-talspräktigt familjedrama hemma på jorden och ”Lost”-liknande tillbakablickar som ger oss insikt i besättningsmedlemmarnas bakgrundshistorier och uppoffringar.

Det är ett splittrat fokus som i viss utsträckning fyller en funktion. Tillbakablickarna förser karaktärer som från början bara är klichéer med personligheter, men avsändarnas envisa intresse för Matts och Lex måttligt spännande vardag blir allt tjatigare.

”Away” är ett publikfriande, trösterikt och hoppfullt drama om en nära framtid där mäktiga nationer kan samarbeta för mänsklighetens bästa, man kan facetajma från rymden med klockren uppkoppling, och en kvinna får leda den första expeditionen till Mars (även om det bara är för att hennes man hade för dålig hälsa för att själv göra det).

Men det är också en serie som borde se över sina prioriteringar, och är så sentimental att den nästan hela tiden har fuktiga ögon och lite darr på läppen.

Producenten Jason Katims, som tidigare med fördel har kombinerat snyft och feelgood med stil och substans i ”Friday night lights” och ”Parenthood”, verkar ha gett efter för sina värsta impulser.


Se även...
Mark Ivanir som sovjetisk kosmonaut i ”For all mankind” (Apple TV+). En alternativ historieskildring om rymdkapplöpningen, med Joel Kinnaman som frontman.

 
Visste du att...
även Disney+, som strax lanseras i Sverige, har ett rymddrama på gång? ”The right stuff”, om astronautgruppen Mercury Seven, får premiär den 9 oktober.

 
Just nu...
ser du även Ray Panthaki i den tredje säsongen av Hans Rosenfeldts ”Marcella” (Netflix), som kom i somras.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE