Här är deltagarna i ”Vem tror du att du är?”

Publicerad 2014-08-01

I sjunde säsongen av ”Vem tror du att du är?” blir det stjärnspäckat.

Och vissa av deltagarna tyckte att det var mer spännande än andra.

– Det blev ju som en deckargåta liksom, säger Marie Richardsson.

Skådisar, artister – och en fotbollsmålvakt.

Det är laguppställningen för höstens säsong av SVT-succén ”Vem tror du att du är?”.

I varje avsnitt får en kändis hjälp av professionella släktforskare för att ta reda på allt om sitt förflutna.

– Släktforskning har jag sett som lite torrt och lite tråkigt, man sitter och tittar i kyrkoböcker och hittar något namn som inte säger en så mycket. Men med sakkunnig hjälp som jag fick i programmet så blev det ju som en deckargåta liksom. Det var otroligt spännande, det blev dramatik av det, säger skådespelaren Marie Richardsson.

”Skummar på ytan”

Skådespelaren Örjan Ramberg tycker det var intressant att vara med – men upplevde det inte alls som lika dramatiskt eller djupgående.

– Den typen av djupdykningar gör de ju inte i programmet, de kan ju bara se i kyrkböckerna. De vet ju ingenting om karaktärer och sånt, utan man får reda på att ”ja du hade någon där som var född 1626 i någon socken någonstans och han var det eller det”. Egentligen så skummas det ju bara på ytan, säger han.

Ravellis rötter

Gamla fotbollslegendaren Thomas Ravelli får åka på en riktigt känslosam, veckolång resa, som bland annat tar honom genom båda världskrigen.

För Nöjesbladet berättar han vad som är så spännande med släktforskning.

– När man är ung känns det som att livet är icke ändligt, att man lever hur länge som helst. Men ju äldre du blir, desto mer intresserad blir du av varför blir det som det blir, varför är du som du är. Man är intresserad av sina rötter tror jag, mer ju äldre du blir, säger han.

Några upptäckter från säsongen

Legoknekt hos Karl XII

Örjan Ramberg upptäcker flera släktingar långt, långt bak i historien. Bland annat en fransman som tog sig till Sverige och stred i slaget vid Poltava.

– Han var legoknekt hos Karl XII. Såna där saker är ju intressanta. Inte direkt skakande, det är ju ett starkt ord.

Skrev brev till Stalin

Thomas Ravelli söker sina rötter bland släktingar som varit med i båda världskrigen. Extra känslosamt blir det när han får veta att hans farfar skrivit brev till en av världens mest kända diktatorer.

– Min farbror försvann under andra världskriget i Leningrad, han var missing in action. De gjorde alla möjliga undersökningar och letade efter honom. Som absolut sista halmstrået skrev han ett brev till Stalin, min farfar.

Fattig bakgrund

Marie Richardsson får ofta agera överklass i sitt skådespeleri, men har ofta tyckt det känts konstigt. I programmet upptäcker hon saker om sin historia som sätter bitarna på plats.

–  Mycket fattigare, mycket fattigare. Absolut slitsträvsamt. Fattigt och utsatt, säger hon om sin släktbakgrund.

Fängelsecell

Mikael Wiehe kommer till Danmark och får uppleva en fängelsecell – som en väldigt närstående släkting suttit i.

– Den var väldigt liten. Det fanns bara en säng och den var väl typ 2 x 3 meter, och de var fyra stycken där. Där hade inte jag velat sitta, säger han.

Kungens läkare

Eva Rydberg stöter på på mord och naturkatastrofer – men också lättsammare historier.

– Jag har faktiskt haft en släkting som var livmedikus till Jean Baptiste. Han bodde på slottet med sina barn och blev jättegod vän med kungen, säger hon.

Försvunnen morbror

Pernilla Wahlgren åker till Italien och söker svar kring sin morbror, som försvann efter andra världskriget.

– Det var väl inte så att jag hoppades på att de skulle hitta honom eller så. Däremot så kanske man förstår mer nu, säger hon.

ANNONS