”Trodde jag skulle få väldigt mycket skit”

Uppdaterad 2018-08-27 | Publicerad 2014-02-04

Efter 23 år på tronen – i kväll gör Hasse Aro sitt sista ”Efterlyst

I 23 år har han synts i TV3:s ”Efterlyst”.

I kväll gör Hasse Aro, 56, sitt sista program.

– Det har varit en häftig resa, säger han.

1991 kunde svenska folket för första gången se honom i rutan som programledare för ”Efterlyst”. I dag, onsdagen den 4 februari 2014, gör han sin sista sändning.

– Det har varit en häftig resa. Från början tänkte jag att man skulle få väldigt mycket skit, men så blev det faktiskt aldrig och den här kritiken jag förväntat mig uteblev.

Varför trodde du att det skulle bli mycket kritik?

– Det var inte självklart att visa brott eller ta upp brott i tv på den tiden. Och att vi hade ett samarbete med polisen var väl inte heller var riktigt politiskt korrekt på den tiden. Att vi som journalister samarbetade med polisen, bitvis hjälpte dem. Då var det mer att vi journalister skulle stå självständig mot polisen och stämningen mellan media och polisen var ju rätt så spänd på den tiden.

Har det alltid varit lika kul?

– Ja, men jag har ju gjort så mycket annat också. Efterlyst har jag ibland varit väldigt lite engagerad i, och mest bara varit programledare. Andra år har jag varit totalengagerad och även producerat programmet. Hade jag bara gjort det i 23 år hade jag nog slutat tidigare.

Under tidens gång har Hasse Aro haft fem olika experter vid sin sida. Den som varit med längst är Leif G W Persson, som medverkade åren 1998-2010.

– Jag tycker det var roligt att jobba med honom. Han var både rolig och hade ett unikt kunnande. Jag kunde ställa vilka frågor som helst, han svarade alltid. Det var faktiskt lite kul innan han började. Jag fick ringa honom, det var ingen annan som vågade av någon anledning, men han blev glad och tackade ja direkt.

Planerar ni något speciellt i ditt sista framträdande?

– Jag får inte vara och planera programmet, så jag har ingen aning. Normalt brukar jag vara det, så jag har mina misstankar.

Hasse Aros topp-fem ögonblick i ”Efterlyst”

  Första mordet ”Efterlyst” hjälpte till att klara upp. Offret hette Knut Dogland. Det visade programmets potential.

Första gången vi kunde visa livebilder som folk hade filmat med sina mobiler. Det var i samband med en misshandel på Norrmalmstorg.

Mordet på Engla. Jag beundrade hennes mamma och vägrade acceptera gängse bilden på hur ett brottsoffer ska agera.

Helénmordet. Vi hade inget att göra med att klara upp det, men var något som klarades upp efter så lång tid genom hederligt polisarbete.

”Dr Bluff” som med jämna mellanrum var ute och lurade folk, åkte in och gjorde sedan om det när de kom ut. De blev något av regelbundna deltagare i programmet under ett tag.

Följ ämnen i artikeln