Norrmän vill slippa Skavlan

Uppdaterad 2018-08-24 | Publicerad 2009-10-10

Landsmännen till attack mot hans svenska show: Tråkigt att bara bli omtyckt

I Sverige är han älskad.

Men i Norge väcker Fredrik Skavlan landsmännens hat.

– Om man bara var omtyckt så skulle det vara tråkigt, säger programledaren.

För drygt en månad sedan fick Fredrik Skavlan, 43, ett kvitto på sin popularitet i Sverige. Han blev tv-galan ”Kristallens” kung när han utsågs till bästa manliga programledare samtidigt som hans talkshow ”Skavlan” fick pris för bästa underhållningsprogram.

Är kontroversiell

Svenska folket har tagit den norska programledaren till sitt hjärta. Men i hemlandet Norge väcker han inte lika varma känslor. Där är Fredrik Skavlan betydligt mer kontroversiell.

– Det beror på att jag har varit på norsk tv så otroligt många år, ända sedan 1996. Jag tror att det är så med en show som ses av så många människor under så lång tid. Då vill man ha åsikter om programmet, gästerna och säkert om mig som person, säger han.

Stor skillnad

Skillnaden har blivit ännu tydligare i den nya säsongen av ”Skavlan” som sänds både i Sverige och Norge. Premiäravsnittet hyllades av svenskarna medan norrmännen gav talkshow-värden svidande kritik både för intervjun med Islands förre statsminister Geir H Haarde och för att han försöker prata svenska.

– Låt oss slippa fler program med honom. Svenskarna kan gärna få behålla honom för alltid. Sämre program kan jag inte minnas att jag har sett, skrev signaturen Marion 65, på norska tidningen VG:s hemsida.

Och hon var inte ensam. Över 1 200 läsare röstade efter showen och gav programledaren två av sex i snittbetyg.

Samma frågor

När Skavlans program ”Först & sist” sändes i Norge fick han ofta kritik för att samma gäster, ofta manliga, och frågor återkom. En norsk forskare gick så långt att hon gav honom epitetet ”Kåte-Fredrik” för sitt sätt att bemöta kvinnliga gäster.

Själv tar han lätt på kritiken.

– För mig har det varit ett tecken på att det har varit engagerande. Om man bara var omtyckt så skulle det vara lite tråkigt.

Tittar ändå

Och trots att han rör upp känslor så drar hans program fortfarande en storpublik i Norge.

– Det är säkert många som tänker: ”Den programledaren gillar jag inte men jag kan ändå titta på programmet”, säger han.

Men det måste ha känts som en nystart att få komma till Sverige och möta en helt ny publik?

– Så var det ju faktiskt. Men det ändrar sig fort. Men för mig var det framförallt en ny utmaning. När man gjort saker länge i ett land så blir det att man gör samma saker om igen.

Följ ämnen i artikeln