Svårt förförande italienskt mysterium i SVT

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
”Miraklet”.
Foto: Montesi-Antonello.
”Miraklet”.

TV-RECENSION Hur kan en madonnastaty gråta mänskligt blod? Och vad betyder tårarna?
”Miraklet” är ett sofistikerat, svårt förförande och väldigt italienskt mysterium.


Miraklet
SVT
Del 1-4
Av Niccolò Ammaniti, med bl a Guido Caprino, Elena Lietti, Lorenza Indovina, Sergio Albelli, Alba Rohrwacher, Tommaso Ragno, Irena Goloubeva.


DRAMAMYSTERIUM När en specialstyrka gör en rajd i en bunker där en maffiaboss gömmer sig, möts de av en bisarr syn. En madonnastaty gråter stora mängder blod – som vid analyser visar sig vara mänskligt.
Det är utgångspunkten för den italienske författaren Niccolò Ammanitis serie ”Miraklet”, som under åtta dagar följer ett antal figurer, både troende och icke troende, som på olika vis påverkas av, och försöker förhålla sig till, det till synes oförklarliga.

Bland andra generalen Giacomo Votta (Sergio Albelli), som är ansvarig för utredningen av händelsen.
Forskaren Sandra Roversi (Alba Rohrwacher), som har ägnat många år åt att vårda sin döende mamma, och nu blir besatt av att ta reda på mer om var blodet kommer ifrån och vad det kan ha för krafter.
Premiärministern Fabrizio Pietromarchi (Guido Caprino), som försöker hantera frågan med diskretion, samtidigt som han pressas av dalande popularitet, en annalkande folkomröstning kring Italiens eventuella utträde ur EU, och en uttråkad och oberäknelig fru (Elena Lietti). Som i sin tur provoceras av att den fanatiskt religiösa barnflickan Olga (Irena Goloubeva) har börjat påverka hennes barn.
Och fader Marcello (Tommaso Ragno). En porr-, sex- och spelberoende präst som ser den gråtande madonnan som en chans till frälsning för både sig själv och hela mänskligheten.
På annat håll utspelar sig en familjetragedi, kring en intellektuellt funktionsnedsatt pojke som kan ha gjort något fruktansvärt.
”Miraklet” är omedelbart gripande, existentiellt grunnande och både estetiskt och mentalt tilltalande tv, med utsökt mejslade personporträtt, betagande miljöer och effektfulla detaljer.


”Miraklet” har premiär i SVT den 27 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE