Publicerad:
Uppdaterad:

Norska ”En natt” är charmigt avig romantik – korsad med ”24”

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:
 MyAnna Buring och Anders Baasmo Christiansen i ”En natt”.
Foto: NRK.
MyAnna Buring och Anders Baasmo Christiansen i ”En natt”.

TV-RECENSION Teamet bakom den norska favoritserien ”Dag” har gjort nya serien ”En natt” – där vi får följa en blinddejt i realtid.


En natt
SVT
Del 1-3
Av Øystein Karlsen och Kristopher Schau, med bl a Anders Baasmo Christiansen och MyAnna Buring.


DRAMA Två vilsna själar som är lite skadskjutna av tidigare relationer – snickaren Jonas (Anders Baasmo Christiansen) och servitrisen Elisabeth (svenska MyAnna Buring) – går på en lång blinddejt i den här norska, intima och mörkt romantiska serien av teamet bakom "Dag".

Från den första trevande ölen och vidare genom den ljusa Oslo-kvällen får vi i princip följa deras dejt i realtid à la "24" – men den mest uppenbara inspirationskällan verkar vara Richard Linklaters "Before"-trilogi med Ethan Hawke och Julie Delpy.
Den taggiga Elisabeth är initialt inte helt lätt att tycka om, och man kan undra varför Jonas gör sig besväret att försöka lära känna henne trots motståndet, men snart sugs man in av den äkta dialogen, de märkliga, lätt absurda små inslagen som kantar deras väg och nyfikenheten på vad det är de båda döljer. Och det gör lite aviga men charmiga "En natt" – som spelades in simultant i två olika versioner (den norsk- och svenskspråkiga och en engelskspråkig med isländske Gísli Örn Garðarsson i den manliga huvudrollen) – som gjord för sträcktittning.

Gott då, att SVT lägger ut samtliga tio avsnitt på SVT Play på premiärdagen.


”En natt” har premiär i SVT den 6 juni.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: