Betonghinder ska stoppa lastbilsattacker i Almedalen

Uppdaterad 2017-07-03 | Publicerad 2017-07-02

VISBY. Efter terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm har säkerheten för besökarna under Almedalsveckan ökat.

Betonghinder har satts upp vid alla infarter till stadskärnan och polis med förstärkningsvapen kommer att vara mer synlig än tidigare.

– Det finns definitivt med som ett skräckscenario då det ju rör sig väldigt mycket folk här, säger Mia Stuhre, på Region Gotland.

I dag drar Almedalsveckan officiellt igång och därmed inleds en intensiv vecka för polis och säkerhetspersonal på plats.

Under förra året besökte omkring 40 000 personer politikerveckan och enligt Region Gotland spås besöksantalet i år att bli minst lika många.

Inför årets Almedalsveckan har säkerheten dock ökat betydligt och bland annat har flera betonghinder satts upp vid ingångarna till stadskärnan.

– Attacken på Drottninggatan har definitivt påverkat tänket kring säkerheten och vi vill göra området fordonsfritt så att det blir tryggt för besökarna, säger Mia Stuhre, projektledare på region Gotland.

Ingen ökad hotbild

Förutom ökad säkerhet vid stadens ingångar har även området kring scenen där partiledarna varje dag håller sina tal setts över.

– Det kommer att vara totalt fordonsfritt under talet, säger Mia Stuhre.

Dock har den ökade säkerheten inget att göra med en ökad hotbild.

– Hotbilden mot Almedalen är densamma som den varit de senaste åren. Den ligger på en trea och det har den gjort under en längre period.

Fruktar man för en terrorattack även under Almedalsveckan?

– Absolut finns det med som ett skräckscenario då det ju rör sig väldigt mycket folk här, men med tanke på de säkerhetsåtgärder som gjorts så känner jag mig väldigt trygg och det ska man som besökare också göra.

Betonghinder och kameraövervakning

Towe Hägg vid Stockholmspolisen bekräftar att flera säkerhetsåtgärder genomförts på plats tillsammans med Region Gotland.

– Vi har gjort en omvärldsbevakning där vi tittat på händelserna i Nice, Berlin och Stockholm och där vi har sett att betonghinder har varit en fördel. Såklart lär även vi oss och detta är en del av utvecklingen.

Utöver hindren har man även installerat kameraövervakning på utvalda platser samt att poliser med förstärkningsvapen kommer vara mer synliga.

– Det är för att minimera tiden i arbetet om något skulle ske. Det har vi haft tidigare med men då har de inte haft det lika synligt på sig.

”Folk respekterar inte bommarna”

Även Christer Stoltz beredskapschef Region Gotland understryker att den ökade säkerheten inte har något med en förändrad hotbild att göra.

– Sedan flera år har vi med polis tittat på ökad trygghet och säkerhet. Vi började med bommar för tre år sedan men har sett att dessa inte täcker helt.

– Samtidigt är det en balansgång då vi fortfarande måste se till att räddningstjänst och ambulans kommer fram, säger Christer Stoltz.

”Kan inte garantera 100 procent trygghet”

Ett nästa steg menar han skulle vara att sätta upp metallbågar, som på flygplasterna, vilket skulle bli svårt i den rådande miljön.

– Vi vill ju fortfarande behålla öppenheten och tillgängligheten här.

Men kan man som besökare känna sig trygg på Almedalsveckan?

– Det är den strävan vi har men sen finns det alltid ställen där man inte kan garantera 100 procent trygghet. Det finns fortfarande fordon som måste leverera mat och så vidare och då kan det ju alltid hända saker.