Lurar sig in – till guldet

Publicerad 2013-01-13

Här är svenska rånarnas nya fräcka knep: Klär ut sig till en ’mamma’ med barnvagn

Rånaren riktade pistolen mot Peter Andersson. Några månader senare var det dags igen: då anföll rånare butiken med motorsåg.

Beväpnade gärningsmän som attackerar guldbutiker blir allt vanligare.

- Först var det bankrån, sedan värdetransportrån. Dem ser man knappt längre. Nu är det grova guldbutiksrån, säger Per Geijer på Svensk Handel.

Ett av de mest spektakulära guldrånen i svensk historia inträffade i stockholmsförorten Vällingby den 20 mars 2012. Iförd niqab — en mörk slöja med öppning enbart för ögonen — och svarta fotsida kvinnokläder ringde rånaren med barnvagn på den låsta dörren till Guldfynd.

När dörren öppnades stormade tre kumpaner in efter "mamman" och tog guld för omkring 300 000 kronor.

I samband med rånet pistolhotade niqab-mannen tre personer. Strax efter kunde han gripas på ett gymnasium i närheten, där många kvinnliga elever bär niqab.

I dag är den 19-årige gärningsmannen dömd till ett års fängelse, sedan hans DNA återfunnits i den niqab som en hundpatrull hittade strax efter rånet.

- Vi har aldrig sett något ens i närheten så utstuderat, säger Guldfynds säkerhetschef Niklas Tengberg.

”Var bara att ligga still”

I Storbritannien har niqab-rån inträffat flera gånger. Händelsen i Vällingby är inte heller unik för Sverige, visar Aftonbladets granskning. Två långa, niqab-draperade personer uppenbarade sig i juni 2010 utanför Guldcompagniets låsta dörr i Hötorgets T-baneplan i Stockholm:

- Jag släppte inte in dem. När jag markerade att de skulle ta av sig och visa ansiktet gick de med en gång, berättar butiksbiträdet Peter Andersson.

Den 23 juni 2010 släppte Peter in en annan kund, iförd peruk och glasögon. Efter honom rusade tre lätt maskerade män in. Under pistolhot tvingade de Peter att lägga sig på magen, medan de kraschade montrar och rafsade åt sig guld för minst 200 000 kronor.

- Jag fick en pistol riktad mot huvudet. Det var inte kul. Jag tänkte att det var bara att ligga still, berättar han.

Butikens rökmaskin startade och lokalen fylldes snabbt med rök. Rånarna fick panik eftersom dörren var stängd inifrån, men lyckades slå sig ut med en yxa. I dag avtjänar perukmannen — en serbisk medborgare — ett treårigt fängelsestraff för guldrånet.

Hos Peter fortsatte rånen. En oktoberdag 2010 drog tre rånare igång en kapmaskin — ett slags motorsåg — och sågade sig genom skyltfönstret.

- Glaset yrde. Jag satte på röken, på fem sekunder var lokalen rökfylld. De hann bara få med sig lite guld i fönstret, så den där rökmaskinen betalade sig flera gånger om, berättar Peter.

I dag har han slutat som guldbutiksbiträde och utvecklat hypertoni — högt blodtryck:

- Jag vet inte om det kan ha med posttraumatisk stress att göra.

Bankrånen på väg bort

Niqab-rånet och de två rånen och rånförsöket mot Peter Anderssons arbetsplats är en del i en trend.

- Först var det bankrån, sedan värdetransportrån. Dem ser man knappt längre. Nu är det grova guldbutiksrån, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Brottsförebyggande rådet specialgranskar antalet guldrån vart fjärde år. 2000 inträffade tio guldrån och 2004 lika många. 2008 ökade antalet till 27, enligt BRÅ. Svensk Handel följer utvecklingen kvartal för kvartal. Deras statistik är inte lika exakt, men sedan 2008 ser de en fortsatt ökning av rån mot guldsmedsbutiker. Samtidigt har bankrånen i landet nästan upphört, enligt Rikskriminalpolisens statistik:

- Bankerna har valt bort sina kontanter. Värdetransporterna har gått från tunga bilar som sprängdes sönder, till värdeväskor med infärgning. Guldbutikerna har fått ärva bankernas och värdebolagens gärningsmän, åtminstone samma modus. Tung beväpning, välplanerat, konfrontation med polis, skottlossning, säger Per Geijer.

När de inte får tag i kontanter satsar rånarna på andra små och värdefulla byten. Guld tar liten plats och har ökat kraftigt i värde — för tio år sedan kostade ett kilo 86 000 kronor, i dag 370 000 kronor. Trots att de tre rånare som tog sig in i en guldbutik på Engelbrektsgatan i Stockholm den 6 mars 2012 bara lyckades rafsa åt sig ungefär två kilo guld, så värderades bytet till 762 000 kronor.

Ser hur de klantar sig

Men den övervakningsfilm som Aftonbladet fått ut från polisen — (överst på den här sidan) visar också hur klantigt rånarna agerar.

De maskerade rånarna hotar butiksinnehavaren med en startpistol och tar bytet. 30 sekunder efter att de kommit in i butiken försöker de ta sig ut. Men dörren är låst inifrån, och de hittar inte öppningsknappen. Rånarna försöker förgäves slå sig ut med en slägga. Efter drygt fem minuter uppenbarar sig en polisman med draget vapen utanför butiken. Strax därefter sätter rånarna övervakningskameran ur spel, och lyckas slå sig ut ur butiken med slägga och kofot.

Ute på gatan väntar fem polismän. Rånarna springer ner mot Birger Jarlsgatan, där polisen öppnar eld mot rånarna och skjuter tio skott rakt in på ett gym, där tre kvinnor tvingas söka skydd. Rånarna grips. Alla tre sitter i dag i fängelse, dömda till mellan 1,5 och 4 års fängelse.

Om polismännen stått i butiken från början hade rånarna aldrig gått in. En strategi som guldbutikerna efterfrågar:

- Sådana tillfälliga satsningar i Storstockholm har varit väldigt lyckosamma. I princip gick rånen ner till noll, säger Niklas Tengberg på Guldfynd.

Lars Byström vid Stockholms-polisen berättar:

- Närpolispatruller, radiobilar och piketpolis stannade till vid guldbutiker och pantbanker och pratade med personalen. Rånarna såg att vi hade särskild uppmärksamhet mot butikerna. Det optimala är inte att gripa rånare, utan att förebygga rån, säger han.