Nya idén för fred med talibanerna: Köp dem!

Så ska världen rädda Afghanistan - toppmöte i London

En dags konfererande i London räcker inte för att rädda Afghanistan.

Men ett udda förslag kan bli ett steg mot fred.

Köp loss talibanerna med miljarder i bistånd från väst.

Anonym taliban i Pakistan.

Ibland kan det kännas som världen blivit galen.

I över åtta år har västvärlden utkämpat ett krig för att kasta ut talibanerna från Afghanistan. För varje år har de växt sig starkare.

I nästan alla landets provinser har talibanerna numera en skuggregering.

När över 60 länders utrikesministrar i dag samlas i London för att avgöra Afghanistans framtid är det ont om förslag till lösningar. Innerst inne inser alla att det inte räcker att skicka fler trupper.

Kontanter

Något mer måste till.

Därför har omvärlden plötsligt börjat lyssna till landets annars utskällde och bespottade president Hamid Karzai.

Sedan en tid har han pratat om att locka mer moderata talibaner med buntar av kontanter. I dag betalar talibanerna sina soldater betydligt bättre än den afghanska armén har råd med.

Karzai vill ge talibanerna jobb och dela ut jordbruksmark till dem.

I utbyte ska de lägga ner sina vapen och svära trohet till den afghanska konstitutionen.

Förslag som västvärlden tidigare ilsket avfärdade. Nu har tongivande länder som USA och Storbritannien gjort en helomvändning efter ett år då de har förlorat fler soldater än någon gång tidigare under kriget.

Så här sa Stanley McChrystal, USA:s befälhavare i Afghanistan i en intervju med brittiska Financial Times för mindre än en vecka sedan.

”Tillräckligt med krig”

– Som soldat känner jag att vi haft tillräckligt med krig. Det är ofrånkomligt att parterna i något läge sätter sig ner och förhandlar fram en lösning.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen är med i PR-offensiven med sitt påpekande att den nya taktiken bara fungerar ifall omvärlden står för pengarna.

Londonkonferensens viktigaste bidrag kan därför märkligt nog bli att samla ihop pengar till fienden. Japan, Storbritannien och USA finns med bland de länder som är beredda att ge totalt 3,5 miljarder kronor under fem år för en fond att "betala av" talibanerna.

Erbjudandet gäller inte talibaner som är med i al-Qaida eller "andra terroristnärverk".

Fungerar det att köpa ut talibanerna?

Med tanke på hur illa kriget går förstår jag att man är beredd att prova nästan vad som helst för att få till en fred. Förmodligen blir det billigare att betala talibanerna för att lägga ner sina vapen än att fortsätta kriga.

Ett antal problem

Det finns dock ett antal problem med idén.

* Törs talibaner byta sida även om de vill? Risken är att ledarna för talibanerna hotar avhoppare med hämndaktioner.

* Talibanerna rekryterar flitigt från de religiösa skolorna, madrasas, i grannlandet Pakistan. Risken är att utköpta talibaner snart ersätts med nya. Då är inte mycket vunnit.

* Moraliskt kan det kännas tveksamt att västvärlden ska betala ut stora summor pengar till människor man ägnat åratal att bekämpa på slagsfältet och vars politiska ideologi man avskyr.

I den positiva vågskålen ligger att om taktiken lyckas så kan omvärlden så småningom ta hem sina trupper utan att framstå som förlorare.