Svenska folket: "Nej till pälsar"

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-26

Aftonbladets unika Sifo-undersökning

Svenska folket har sagt sitt om pälsindustrin: Den borde förbjudas.

I Aftonbladets unika Sifo-undersökning säger 52 procent nej till farmar för pälsuppfödning.

– Det visar att det finns en opinion mot pälsindustri, tycker Djurrättsalliansen.

– Vindarna blåser i vår riktning, kontrar Sveriges Pälsuppfödare.

Nu har 1 000 svenskar sagt sitt om pälsuppfödning. De personer som Sifo ringde upp fick ge sitt svar på den brännheta frågan:

"Tycker du att pälsuppfödning ska förbjudas, eller ska det vara tillåtet?"

Fler än hälften, 52 procent, av svenska folket är för ett förbud av pälsuppfödning, medan 38 procent är emot. 10 procent var tveksamma, eller kunde inte ge något svar.

Fler för förbud förut

Trots att en majoritet är för ett förbud är siffrorna glädjande, enligt Sveriges Pälsuppfödares Riksförbund, SPR.

– Jag har sett undersökningar tidigare där det varit fler procent som varit för ett förbud. Vindarna blåser i vår riktning, säger Jörgen Martinsson, vd för SPR.

Och även på Djurrättsalliansen, som hävdar att minkuppfödare bryter mot djurskyddslagen, tror man att opinionen kan ha vänt.

– Vi har gjort undersökningar som visar att två tredjedelar är emot pälsuppfödning. Er undersökning visar att det finns en opinion mot pälsindustrin. Men vad man skulle kunna se är att Jordbruksverket och politiker har försökt släta över den här frågan, och tyvärr har Jordbruksverkets lögner som blivit köpta.

Besök varje vecka

SPR tror i stället att pälsindustrins öppenhet har orsakat vändningen.

– Vi gör vad vi kan för att sprida en korrekt bild av svensk djurnäring. Vi har besök varje vecka där allmänhet, journalister och makthavare får besöka våra verksamheter, säger Jörgen Martinsson.

I undersökningen kan man bland annat se att kvinnor är långt mer positiva till ett förbud mot pälsfarmar än män. 61 procent av alla kvinnor är för ett förbud, men bara 43 procent av männen. 48 procent av männen tycker i stället att det ska vara tillåtet.

Yngre vill förbjuda

Generellt vill också yngre personer att pälsuppfödning ska förbjudas, medan äldre tycker att det ska vara tillåtet.

När åsikterna delas in efter de intervjuades politiska färg visar det sig föga förvånande att det bland Miljöpartister finns det största motståndet till pälsuppfödning. Hela 81 procent är för ett förbud. Sverigedemokrater är tvärtom positiva till pälsuppfödning. 65 procent tycker att det ska tillåtas.