Hovrätten fastställer tingsrättens dom

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-08

Dömda pojken och flickan fria i oktober 2011

Svea hovrätt går på tingsrättens linje i fallet om mördade Therese Johansson Rojo, 15.

Båda 16-åringarna döms till 20 månaders sluten ungdomsvård.

– Han känner naturligtvis en lättnad att det blev samma resultat i hovrätten, säger pojkens advokat Claes Borgström.

Klockan 11.00 i dag kom domen i Svea hovrätt, som alltså fastställer tingsrättens dom.

Södertörns tingsrätt fällde den 16-årige pojken för mord och den 16-åriga flickan för anstiftan till mord. Båda dömdes till ett år och åtta månaders sluten ungdomsvård.

– Motivet i sig självt är fullständigt oacceptabelt, men gärningen innehåller inte de särskilt försvårande moment som, enligt Högsta domstolen, skulle ge livstids fängelse, säger hovrättspresident Fredrik Wersäll.

Sms-trafiken starkt bevis

Den 16-åriga flickvännen har nekat till brott och krävt att hovrätten river upp tingsrättens dom och släpper henne fri.

Svea hovrätt anser det dock bevisat att hon genom psykisk påverkan har fått pojkvännen att döda Tess.

– Vi har funnit att flickan, särskilt genom sms-trafiken men också genom de åtalades berättelser, genom psykisk påverkan har berövat den 15-åriga flickan livet, säger Fredrik Versäll.

Hovrätten lägger bland anant stor vikt vid det sms som flickan då hon såg Tess på tunnelbanan den 27 maj.

"Jag klarar inte av att sitta här typ tre säten bort från henne på t-banan. Hon ska dö", skrev flickan.

Pojken har erkänt att han mördade Therese Johansson Rojo vid festplatsen i Stureby i södra Stockholm den 6 juni förra året, men sagt att det var flickvännen som fick honom att utföra mordet. Drygt en månad tidigare hade han kysst Tess på en fest.

Fria i oktober 2011

Flickan har efter att brottet begicks varit omhändertagen enligt Lagen om vård av unga. Denna tid kommer inte att räknas av från straffet.

Det innebär att hon hennes straff verkställs först nu och hon blir fri i oktober 2011. Pojken däremot kommer att gå fri sommaren 2011, eftersom han inte överklagade tingsrättens straff och straffet påbörjades då tingsrättens dom fastställdes.

Hovrättspresident Fredrik Wersäll säger att vuxna människor som begått samma brott skulle dömas till tio års fängelse, enligt Högsta domstolens praxis.

Tiden för sluten ungdomsvård för en 16-åring ska enligt praxis motsvara omkring en fjärdedel av den tid i fängelse som hade dömts ut om en vuxen person hade begått brotten, skriver rätten.

Bakslag för åklagaren

Hovrättens dom blev ett bakslag för kammaråklagare Jakob Holmberg, som hade yrkat på maxstraffet.

– Hovrätten anser att omständigheterna inte är så allvarliga att ett livstidsstraff skulle vara aktuellt, men enligt mig finns det omständigheter som gör gärningen särskilt försvårande, men de har inte haft någon betydelse i hovrättens dom, säger han.

Kommer du att överklaga?

– Det är inte min uppgift, utan Riksåklagarens. Men jag kommer att uppmärksamma Riksåklagaren på den här domen och kommer att finnas tillgänglig för att stödja dem i en eventuell ny process.

Den 16-årige pojkens advokat Claes Borgström är dock nöjd med hovrättens dom och har pratat med sin klient.

– Han känner en lättnad över att den rättsliga processen, får man utgå ifrån, är avslutad nu och det gör att han kan gå vidare med att bearbeta det han gjort och rikta in sig på framtiden, säger han till TT.

Får inte mer skadestånd

Therese Johansson Rojos anhöriga hade krävt högre skadestånd från både pojken och flickan. Hovrätten avslår denna begäran och fastställer tingsrättens beslut om cirka 146 000 kronor.

– I det beslutet lägger vi ingen värdering i det psykiska lidandet. Vi är skyldiga att följa den schablon som Högsta domstolen slagit fast, säger Fredrik Wersäll.

Hovrätten prövade endast skuldfrågan för flickan, eftersom pojken accepterat sitt straff. Däremot prövades påföljden för båda eftersom åklagaren yrkat på maxstraffet.

ANNONS