Så funkar det

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-24

När underkänns en röst, kan bedömningen skilja sig åt mellan länen – och vilka krav ställs på rösträknarna?

Efter valkaoset är frågorna många.

När röstmottagningen avslutats på valdagen ska alla röster som lagts i en valurna räknas av rösträknare, som valnämnden i kommunen godkänt.

Därefter sköts den slutliga kontrollrösträkningen av länsstyrelsen i varje län. Länsstyrelsen ansvarar för att räkna alla personröster.

Ogiltig eller giltig röst?

Länsstyrelsen bedömer valsedlarna under den slutliga rösträkningen. Bedömer de att en valsedel är ogiltig tillfaller den inte något parti.

Frågan är när en röst är giltig och ogiltig. Enligt Valmyndigheten ska en röst bedömas som ogiltig om ytterkuvertet för bud- eller brevröstning är felaktigt ifyllt och om valsedeln är blank. Samma sak gäller om valkuvertet innehåller två eller flera valsedlar från olika partier, eller då valsedeln på något sätt kan göra att rösten kopplas till väljaren.

Enligt Valmyndigheten ska det inte råda någon tvekan kring reglerna.

– Reglerna kring rösträkningen finns reglerad i vallagen och ska följas över hela riket utan undantag. Samtliga länsstyrelser ska bedöma en ogiltig röstsedel efter samma principer, säger Kristina Lemon, informationsansvarig vid Valmyndigheten.

Men i exempelvis Arvika har ju röster som borde godkänts underkänts?

– Det kommenterar jag inte. Jag har ingen uppfattning om de ärenden som framkommit i media. De ska till valprövningsnämnden för bedömning, säger Kristina Lemon.

För att få arbeta som rösträknare i vallokalen på valdagen ska man kontakta valnämnden i sin hemkommun.

– Kommunen rekryterar och utbildar personal, medan vi bland annat tar fram filmer och handböcker, säger Helena Brogren, handläggare på Valmyndigheten.

För att få jobba som räknare vid den slutliga rösträkningen krävs att man kontaktar länsstyrelsen.

– Då är det de som rekryterar folk.

Utbildas även dessa rösträknare?

– Det förutsätter jag att de gör.

Följ ämnen i artikeln