Övervikt kan orsakas av virus

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-07

Forskare vill skapa vaccin

Övervikt kan orsakas av ett vanligt förkylningsvirus. Det hävdar ett forskningsteam vid Karolinska institutet lett av Richard L Atkinson.

Nu försöker han ta fram ett vaccin.

– Nästa år eller året därpå hoppas jag att vi har ett vaccin på gång, sa Richard Atkinson på konferensen om barnfetma som pågår i Malmö till TT.

Han hävdar inte att all fetma orsakas av virus, men uppskattar att det skulle kunna vara förklaringen i vart tionde fall.

Vanligt förkylningsvirus

Hypotesen har framförts tidigare av flera forskare. Åtta olika virus har studerats, men enligt Atkinson är ett av dem i särklass mest intressant. Det kallas Ad-36, ett förkylningsvirus som ger infektioner i näsa och svalg.

500 amerikaner har deltagit i studien som visar att cirka 30 procent av de feta infekterats av viruset Ad 36 mot cirka 11 procent av de icke-feta.

– I de tester vi gjort på djur blev en mycket stor del av djuren feta sedan de infekterats. Bland aporna var det 100 procent, säger Richard Atkinson till Tv4.

I studien ingick även tvillingpar där den ena tvillingen var smittad av viruset medan den andra inte hade det.

– De infekterade syskonen var fetare. Det är det bästa beviset för att viruset orsakar fetma, säger Atkinson.

Får fettcellerna att växa

Ad 36-viusets DNA tränger in i cellkärnan och sätter igång vissa enzymer som får fettcellerna att växa. Det kan även göra så att stamceller omvandlas till fettceller.

Richard L Atkinson påpekar att övervikt och fetma blivit vanligare även bland husdjur.

– Att innekatter numera allt oftare är feta kan knappast förklaras av ändrat beteende. De äter inte på McDonalds, de ser inte på tv och de sitter inte framför datorn, säger han till TT.