Trumps handlingsalternativ krymper

Nordkorea har nått den kärnvapenkapacitet som USA säger att man aldrig skulle tillåta.

Så frågan är vad president Trump tänker göra nu.

Alla amerikanska funderingar på att militärt slå till mot Nordkorea militärt i förebyggande syfte hamnar nu i ett helt nytt ljus. USA måste kallt räkna med att varje attack mot Nordkorea kan resultera i att ett kärnvapen träffar någonstans på det amerikanska fastlandet.

När USA inte längre kan hota Nordkorea militärt utan att riskera den egna befolkningens liv försvinner en viktig komponent från hela ekvationen.

Både Obama och president Trump har deklarerat att de inte kan acceptera ett kärnvapenbestyckat Nordkorea med kapacitet att nå USA.

Hur ska USA kunna övertyga Nordkorea att ge upp sin kärnvapenkapacitet utan att ytterst skramla med sina vapen?

Den nordkoreanska uppskjutningen har mötts av de sedvanliga ryggmärgsmässiga fördömandena från internationella ledare. Men de klingar allt ihåligare. Världen kan fördöma bäst den vill om den inte har några tvångsmedel för att tvinga diktatorn Kim Jong-un att byta kurs.

Utplåning

Man har redan prövat sanktioner, testat olika morötter och Trump har på nordkoreanskt manér hotat Nordkorea med en hämnd och utplåning.

Ingenting har fungerat.

De senaste sanktionerna som FN:s säkerhetsråd beslutade om i september är de kraftigaste hittills. Tanken var att de skulle tvinga Nordkorea att upphöra med sitt kärnvapenprogram. Tvärtom verkar de bara ha stärkt Kim Jong-uns beslutsamhet.

Med gårdagens uppskjutning av en interkontinental ballistisk robot, ICBM, har Nordkorea demonstrerat att man kan nå var som helst i USA med en kärnvapenattack. Raketen avfyrades på en bana rakt upp men gick högre än någon nordkoreansk robot gjort tidigare. Med en flackare bana beräknas raketen nå 13 000 kilometer.
Några frågetecken återstår.

Brinna upp

Klarar Nordkorea att skjuta upp en raket och få den att återinträda genom atmosfären utan att brinna upp? Den kapaciteten har man inte visat än.

Har Nordkorea lyckats göra en kärnvapenstridsspets så liten och lätt att den nya ICBM-raketen Hwasong-15 orkar bära den? Kim Jong-un poserade vid ett miniatyriserat kärnvapen i somras men det kan ha varit en attrapp.
Frågan är dock om någon är beredd att chansa på att nordkoreanerna bluffar.

De flesta experter verkar eniga om att Nordkorea nu har sin livförsäkring på plats. De är imponerade av den snabba utvecklingen de senaste åren även om vissa anser att Nordkorea behöver testa mer för att få en tillförlitlig arsenal.

Krig

– Kanske kan de träffa Washington D.C. med den här raketen men de kan inte föra ett krig med den, säger den tyske robotexperten Markus Schiller till Washington Post.
Den nordkoreanska uppskjutningen borde ha resulterat i ett ramaskri från USA men reaktionerna har varit i det närmast uppgivna. Trumps enda tweet andades närmast ointresse särskilt om man jämför med hans tidigare höga tonläge.

Trumps handlingsalternativ har krympt. Sanningen är att han inte har något kort att spela ut som kan tvinga Nordkorea att ge upp sina kärnvapen.

Kanske börjar USA anse att loppet är kört. Att det bara är att acceptera att Nordkorea numera är en del av kärnvapenklubben och försöka minimera skadeverkningarna.

Dödsdom

Att en så oberäknelig och hänsynslös regim har kärnvapen och möjligheten att angripa en stor del av världen är givetvis ett stort orosmoment. Men få tror att Kim Jong-un har några planer på att attackera USA eller någon annan. Det vore detsamma som att skriva under sin egen dödsdom.

Den unge Kims besatthet av kärnvapnen och möjligheten att pricka USA beror på hans vilja att överleva. Diktatorn är fast övertygad om att det bara är kärnvapen som kan garantera hans egen och regimens långsiktiga fortlevnad.

Ingen - inte ens USA - vågar attackera en kärnvapennation.