Grävde tunnel – för att rymma

Publicerad 2011-08-26

Tjostolv Moland och Joshua French.

Norrmännen Tjostolv Moland och Joshua French dömdes till döden och sitter fängslade i Kongo Kinshasa.

Nu har de försökt rymma – genom att försöka gräva sig ut.

I onsdags upptäckte polisen märken på utsidan av fängelsemuren. Snabbt upptäckte man att märket var precis utanför norrmännens cell.

Försökte gräva sig ut

– Vi kunde se att de kommit långt i att gräva sig ut genom muren, säger fängelsedirektören Kudura Ramazani, enligt TT-NTB.

Innertaket i männens cell är fallfärdigt och i ena hörnet ser man rätt upp i murtaket. Mellan de två taken hittade vakter två järnstänger som männen ska ha grävt med, skriver norska Dagbladet.

Enligt männens advokat nekar de till att ha försökt rymma.

– Jag pratade med dem i går. Som jag tolkar det förnekar de att de skulle rymma. Om de har provat att rymma kan jag förstå det utifrån den desperata situationen de är i, säger advokaten, Morten Furuholmen, till Dagbladet.

Har flyttats

Männen har nu flyttats till en annan cell. Enligt den norska tidningen kan männen komma att utsättas för repressalier av sina medfångar.

De norska legosoldaterna Tjostolv Moland och Joshua French greps misstänkta för mordet på sexbarnspappan Abedi Kasongo i maj 2009.

De åtalades för bland annat mord, mordförsök och spionage. Fallet har prövats i domstol tre gånger.

Har nekat till brott

Norrmännen har hela tiden nekat till brott och hävdar att Kasongo mördades av en beväpnad liga. Två vittnen hävdar dock att de såg de norska männen skjuta Kasongo.

En bild där Tjolstov Moland leende torkar bort mannens blod från bilens förarsäte var en del av bevisningen.

Förra sommaren dömdes de till döden för mord och mordförsök i militärdomstolen i Kongo Kinshasa. Eftersom dödsstraff inte längre används i landet är påföljden i praktiken livstids fängelse.

Anklagelserna om att männen ska ha spionerat för sitt hemlands räkning lades ner.