Fler fåglar än i fjol vid årets örnräkning

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-03-02

På bilden syns en havsörn i Norge. Arkivbild.

Fler havsörnar än i fjol skådades vid årets örnräkning.

Projektledare Sten Ullerstad säger att siffran är bättre än vad han hade hoppats på.

Observatörerna trotsade väder och vind på 90 platser i ett trettiotal kommuner i Mellansverige. Sammanlagt ringdes 239 observationer in till fältstationen Rördrommen.

– Jag hade varit jättenöjd om vi hade kommit upp i 200 örnar, och nu är vi uppe i 239, och det är ett väldigt bra resultat. Det visar att havsörnstammen verkar vara relativt stabil, säger Ullerstad.

Äter svaga sjöfåglar

Havsörnen befinner sig högst upp i näringskedjan och är beroende av ett fungerande ekosystem, förekomsten av dem är därför en viktig miljöindikator. Den imponerande rovfågeln är också viktig för att gallra i sjöfågelbestånden.

– I kampen för tillvaron går de svagaste under. Rovdjur slår ut de sämsta individerna först och bidrar till att vi får kraftigare stammar, säger Ullerstad.

Brist på äldre tallar

Ett av de största hoten mot havsörnen är bristen på boträd. Havsörnar behöver stora och kraftiga träd, mer specifikt äldre tallars kronor som kan bära örnarnas tunga bon. Problemet är att just de träden är eftertraktade i virkesindustrin, enligt Ullerstad.

– Man kan tycka att skogsägare, som en del av sitt miljöarbete, borde kunna spara några sådana träd för att havsörnen ska få vara kvar. Samtidigt leder vinstjakten till att alla kanske inte har den inställningen, säger han.

Även sex kungsörnar sågs under lördagen, det vill säga samma siffra som i fjol.

– Sex kungsörnarna är ingenting att hurra för, men det är bättre än ingenting. Det är en acceptabel siffra och tyder på att stammen är stabil, säger Ullerstad.