Strunta i Kick Off – gå och lägg dig istället

Uppdaterad 2015-03-31 | Publicerad 2013-08-26

Har du tänkt bjuda personalen på Kick Off i hopp om att få börja hösten med lite nya idéer?

Ställ in resan.

”Brainstorming”, är slöseri med tid, säger varumärkesstrategen Debra Kaye.

Att samla kreativa personer i ett konferensrum kan vara det sämsta sättet att få fram nya idéer.

– Föreställningen att man kan institutionalisera en kreativ process med brainstorming är helt enkelt fel, säger New York-baserade varumärkesstrategen Debra Kaye till tidningen Entrepreneur.

Så istället för att umgås med din arbetsgrupp under ansträngda former på någon lokal kursgård bör du testa något av följande.

1. Gör något meningslöst.

2. Gör något galet svårt.

3. Gå och lägg dig.

Måhända låter det nonchalant men Debra Kaye har läst på och tänkt till:

1. Meningslöst i betydelsen ”inte nödvändigt”. Ta en promenad, sortera strumporna, ta ett bad och lyssna på din favoritmusik. Tanken är att gör något som helt saknar utmaning för att få tankarna att vandra fritt och på så sätt få nya idéer. Enligt en studie i Journal of Consumer 2012 blev tankarna ännu bättre om man befann sig i ett stillsamt sorl.

2. Enligt forskare vid Hamburgs universitet så kan man efter så kort tid som en vecka se en ökning av de grå hjärncellerna hos personer som utsätts för högintensiv träning av något riktigt besvärligt. Som att jonglera. Eller lära sig ett nytt språk eller instrument.

3. Tyska hjärnforskaren Ullrich Wagner publicerade en studie 2004 i tidningen Nature där man slog fast att sömn är viktigt för vår förmåga att lära, minnas och skapa. Till och med en liten tupplur är tillräckligt för att det ska gå att mäta en förbättring av en persons möjlighet att lösa problem innovativt.

Jan Huss

Följ ämnen i artikeln