Man svindlad på 800 000 kronor

Publicerad 2013-08-30

Mannen blev lurad på hundratusentals kronor av kvinnan han mött på nätet.

Mannen trodde att han hittat kärleken på nätet. Men inte förrän han svindlats på 800 000 kronor insåg han att det hela var en bluff.

– Det är tragiskt. Man måste vara försiktig, säger biträdande närpolischef Patrik Ahrlin till Ystads Allehanda.

Det började som en flirt med en kvinna på nätet. Efter hand började mannen, som är i 60-årsåldern, att betala ut pengar till kvinnan.

En bekant till mannen slog larm när summan började stiga rejält. Sammanlagt har mannen, enligt polisanmälan, betalat ut 800 000 kronor till den okända kvinnan.

Kan vara civilrättsligt

Vem som ligger bakom bedrägeriet är oklart, men man har opererat från en rysk server. Det är dock inte säkert att polisen kommer att utreda händelsen.

– Det är inte säkert att det är ett brott. Det beror lite på syftet. Om det kan ses som ett avtal eller om man lånat ut pengar är det avtalsbrott, säger Patrik Ahrlin, biträdande närpolischef i Ystad till tidningen.

I så fall är det upp till anmälaren att själv stämma bedragaren.

Två fall i Ystad

Samma sak hände en kvinna i 50-årsåldern tidigare i somras, också hon från Ystad. Hon trodde att hon hade träffat kärleken i en man från London och förde över sammanlagt 200 000 kronor till honom, i tron om att det var ett lån. När hon sedan skulle resa och besöka mannen fick han plötsligt förhinder.

Drömmen om kärlek slutade även den gången i en polisanmälan.

– Det är tragiskt. Man måste vara försiktig. Var inte naiv hur kär du än är. Man kan aldrig vara nog försiktig, säger Patrik Ahrlin.