Teorin: Terrorcell kan ligga bakom att MH370 försvann

Uppdaterad 2014-03-20 | Publicerad 2014-03-16

Flight MH370 har varit försvunnit i en vecka.

Nu publiceras uppgifter om att en terrorcell i Malaysia som i flera år ska ha förberett för ett terrorattentat – liknande elfte septemberattacken.

– Bevisen pekar mot att någon avsiktligt agerat inifrån planet, säger Malaysias premiärminister Najib Razak.

brittiska terroristen Saajid Badat

Allt mer tyder på att MH370 kapades.

Sent i natt kom uppgifter som ytterligare stödjer teorin om att någon tagit över planet.

Enligt brittiska tidningen Sunday Telegraph utreds uppgifter om att en malaysisk terrorcell planerat ett terrordåd - liknande det som genomfördes mot tvillingtornen i New York 2001.

I ett vittnesmål mot terrorledaren Usama Bin Ladins svärson uppgav den brittiska terroristen Saajid Badat förra tisdagen att han varit i nära i kontakt med en cell i Malaysia.

– Jag fick kännedom om att de hade en grupp redo att genomföra en liknande kapning som vid elfte september-attackerna, säger Badat enligt tidningen.

Ordern ska, enligt vittnesmålet, ha kommit från högsta ort: Khalid Sheikh Mohammed, hjärnan bakom 11 september-attacken 2001 och ett högt uppsatt namn i al-Qaida innan han greps av amerikansk säkerhetstjänst 2003.

Under ett besök i ett träningsläger i Afghanistan ska Badat ha lämnat över en skobomb till den malaysiska terrorcellen, uppger Telegraph.

Samma uppgifter presenterade Badad under en rättegång 2012 - när han vittnade mot en amerikan som planerat ett bombdåd mot New Yorks tunnelbana.

Experter: Trovärdiga uppgifter

Terrorcellen ska enligt Badad bestå av fem personer, varav en pilot, och gruppen planerade enligt de nya uppgifterna att slå till mot någon av världens högsta byggnader.

I sitt vittnesmål berättade Badad att Khalid Sheikh Mohammed haft en lista på byggnaderna - där World Trade Center var överstruken.

Enligt brittiska säkerhetsexperter bedöms uppgifterna som trovärdiga, enligt Telegraph.

Saajid Badat dömdes 2005 till 13 års fängelse för att ha hjälpt ”skobombaren” Richard Reid att planera ett flygplansattentat.

Utöver premiärminister Najib Razak bekräftelse av att någon stängt av kommunikationsutrustningen uppgav en anonym källa i går för nyhetsbyrån AP att det nu var ”fastslaget” att MH370 kapats.

Tre möjligheter

Enligt källan, med insyn i utredningsarbetet, arbetar man efter teorin att ”en eller flera personer med flygerfarenhet” tagit över planet - och styrt det ur kurs.

Sju timmar efter att MH370 försvann från radarn fångades satellitsignaler från planet upp längs med två möjliga ”korridorer”, enligt information som släpptes i går.

Antingen fortsatte planet norr mot Thailand, Kazakstan och Turkmenistan eller söderut över Indonesien och vidare ut över Indiska Oceanen.

Om flygplanet medvetet har styrts ur kurs kan det indikera kapning, enligt flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll.

– Det finns tre möjligheter: Antingen har planet fortsatt flyga rakt fram, eller så har det vikt av mot söder eller norr, säger han.

– Har det fortsatt mot Kazakstan stiger sannolikheten att någon kapat planet för att landa någonstans. Har det vikt av söder över Indiska Oceanen tyder det på vettvillingar som tror att planet kan flyga hur långt som helst.

Premiärministern påpekade i går att man trots uppgifterna om kapning ”fortsätter undersöka alla möjligheter”.

Följ ämnen i artikeln