Hundratals sägs upp när SJ sparar

Uppdaterad 2014-01-21 | Publicerad 2014-01-20

Krisdrabbade SJ ska spara en miljard kronor på tre år.

Aftonbladet kan avslöja att flera hundra anställda sägs upp när bolaget drar åt svångremmen.

Sparplanen presenteras på tisdag.

I mitten av december blev det känt att SJ, som är svårt sargat ekonomiskt, ska spara en miljard kronor på tre år. Aftonbladet kan i dag avslöja att företaget på tisdag presenterar en omfattande sparplan som berör flera hundra anställda. Frågan berördes på ett styrelsemöte i kväll.

– Det stämmer. Vi har just avslutat ett styrelsemöte och SJ:s planer kommer att offentliggöras i morgon, men jag vill inte säga något om innehållet, säger styrelseledamoten Per Hammarqvist, som också är arbetstagarrepresentant för den fackliga centralorganisationen Saco.

Hundratals sägs upp

I december uppgav Sydsvenskan att besparingarna skulle innebära att var tionde av de cirka 4000 anställda i bolaget skulle tvingas gå. SJ själva ville då inte gå in i detalj på hur personalen skulle beröras.

Men enligt vad Aftonbladet erfar kommer flera hundra anställda att bli uppsagda. På huvudkontoret i Stockholm ska cirka 200 personer beröras, uppger källor. Sparpaketet kan också komma att beröra ett stort antal resebutiker runt om i landet och ett av SJ:s två callcenter.

Ska informera personalen

I morgon förmiddag kommer personalen att informeras om förändringarna, uppger SJ:s pressansvarige Ulf Wallin.

– Vi kommer att informera personalen i morgon förmiddag. Det handlar om förändringar som berör organisationen över hela landet, säger han.

I förra veckan presenterade SJ en satsning på 3,5 miljarder för att fräscha upp tekniken och inredningen på de slitna SJ 2000-tågen.