Ny kraftig jordbävning i Japan

Uppdaterad 2016-04-16 | Publicerad 2016-04-15

En jordbävning med magnituden 7,1 har inträffat i staden Kumamoto vid Japans sydspets.

Skalvet gjorde att den meteorologiska myndigheten JMA utfärdade en tsunamivarning, som sedan drogs tillbaka.

Jordskalvet inträffade på drygt tio kilometers djup med epicentrum strax utanför staden Kumamoto i södra delarna av Japan. Inledningsvis bedömdes styrkan på skalvet till 7,1 på Richterskalan, men vissa uppgifter säger att det kan vara så starkt som 7,4.

Japans meteorologiska myndighet, JMA, skrev på sin hemsida att skalvet innebar en tsunamivarning för stora delar av kusten. Sedan drog myndigheten tillbaka varningen. Den japanska radio- och tv-bolaget NHK rapporterade att en eventuell våg bara skulle nå en meter i höjd.

Jämför med Kobe

Räddningsstyrkor i Kumamoto har larmats till minst en byggnad som kollapsat. Nyhetsbyrån AP skriver att flera larmsamtal kommit in från människor som stängts in.

BBC:s korrespondent i Tokyo rapporterar att det finns farhågor om att människor kan finnas kvar i raserade byggnader. Japanska tidningar rapporterar även om att bro riskerar att kollapsa, och det finns många uppgifter om att människor skadats.

Strax efter huvudskalvet rapporterades ett efterskalv på 5,8 och ett på 5,7 i samma område.

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, befarar att skalvet kan få allvarliga konsekvenser, eftersom det inträffade i ett storstadsområde med kring 700 000 boende.

– Det här skalvet är också i samma storleksordning, kanske till och med lite kraftigare, än skalvet i Kobe på 90-talet då 6 000 människor omkom, säger han.

Bödvarsson säger att konsekvenserna av ett skalv är svåra att förutsäga eftersom mycket är beroende på hur byggnader och annat är konstruerade. Många byggnader är dock redan skadade efter tidigare skalv.

– Det kan finnas sådana exempel att byggnader tagit skada av skalvet i går och rasar av skalvet i dag. Men i en sådan byggnad är det nog ingen som befinner sig, menar Bödvarsson.

Skalv i samma område

Jordbävningen inträffar bara en dag efter att landet skakats av en rad något mindre kraftiga skalv på runt 6,2 i magnitud, som inträffade i samma område. Nio personer omkom i gårdagens skalv och över 1000 personer skadades, enligt NHK skriver TT.

Skakningarna fick flera hus att rasa, och enligt tjänstemän vid myndigheter i Kumamoto kan det finnas människor kvar i raserade byggnader. Runt 16 000 hem var utan ström och gastillförseln ströps till 38 000 hushåll.

Följ ämnen i artikeln