Biståndspengar gick till FN-röstvärvning

Uppdaterad 2016-07-13 | Publicerad 2016-04-04

27 ambassadörer från ö-nationer och fattiga länder bjöds på gratisresa till Sverige i augusti.

Räkningar på miljonbelopp skickades till stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond, som i sin tur fått 14 miljoner kronor av Sidas biståndspengar, avslöjar Dagens Nyheter.

– Det är provocerande och skandalöst, säger Birgitta Ohlsson (L) till Aftonbladet.

När Stefan Löfven tillträdde som statsminister slog han fast att ett av regeringens utrikespolitiska mål är att Sverige ska ta en plats i FN:s säkerhetsråd.

Gratisresor för biståndspengar

I dag kan Dagens Nyheter avslöja att regeringen har använt biståndspengar till sin kampanj. 27 ambassadörer bjöds av UD på gratisresa till Sverige i augusti.

Ambassadörerna fick flygbiljetter i business class och hotell betalda.

Resorna finansierades av stiftelsen Dag Hammarskjölds minnesfond som i sin tur fått miljontals kronor av Sidas biståndspengar. Ambassadörerna som bjöds på gratisresan ska i sommar rösta på vilket land de tycker ska få en tillfällig plats i säkerhetsrådet.

Konkurrerar med andra länder

Dag Hammarskjölds minnesfond uppger för DN att de programpunkter som stiftelsen ordnade var inom ordinarie verksamhet, men enligt källor till tidningen är det ”uppenbart att klimatseminarierna i själva verket handlade om säkerhetsrådet”.

Ambassadörerna kommer i juni att rösta om vilket land de tycker ska få en tillfällig plats i FN:s säkerhetsråd 2017–2018. Sverige slåss om en av två västeuropeiska platser mot Nederländerna och Italien.

”Provocerande och skandalöst”

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson är starkt kritisk och tycker att regeringen nu måste lägga alla korten på bordet.

– I dessa tider med flyktingkrisen måste biståndet vara värderingsstyrt och hanteras ansvarfullt, säger hon till Aftonbladet.

Birgitta Ohlsson kallar beteendet för ”provocerande och skandalöst”.

– Sverige ska kunna ställa upp i internationella organ men det får inte ske till vilket pris som helst.

Lövin: ”Inte anmärkningsvärt”

Biståndsminister Isabella Lövin (MP) bekräftar att biståndspengar använts till att betala resa och hotellvistelse för ambassadörerna.

– Besöket handlade om att bygga kontakter inför klimatkonferensen i Paris. Diskussionerna handlade om deras behov när det gäller klimatfrågor och att även dela med sig av svensk expertis, säger biståndsministern till Aftonbladet.

Vid mötena avhandlades också Sveriges säkerhetsrådskandidatur.

– Ja, absolut. Sverige är kandidat till säkerhetsrådet och det diskuterades. Det är inget konstigt. Vi strävar efter att sitta där.

Birgitta Ohlsson kallar det ”provocerande och skandalöst”, hur kommenterar du det?

– Hon har uttalat väldigt starka ord. Som en rik nation har vi ett stort ansvar att dela med oss av vår expertis rörande miljöområdet.

Följ ämnen i artikeln