H&M-leverantörernas fabriker fortfarande livsfarliga

Publicerad 2016-04-23

Allvarliga brister trots löften om åtgärder

Svenska klädjätten H&M gör miljardvinster, men lever inte upp till de egna säkerhetskraven i leverantörernas textilfabriker i Bangladesh.

Sex år efter en brand tog 21 arbetares liv har många fabriker fortfarande inte brandsäkra utgångar.

Det rapporterar tidningen OmVärlden.

Det saknas fortfarande brandsäkra dörrar och trapphus i många av H&M:s leverantörers lokaler i Bangladesh, skriver OmVärlden.

Svenska H&M är den största köparen när det kommer till textilier i landet. Förra året redovisade klädjätten en rekordvinst på 21 miljarder kronor.

Nu får företaget kritik för att man brutit sina egna löften om åtgärder.

Scott Nova jobbar för organisationen Workers Rights Consortium.

– Knappt några av H&M:s leverantörer kan betecknas som säkra arbetsplatser, säger han till OmVärlden.

Utan åtgärder

2010 dog 21 arbetare i en brand i H&M:s fabrik Garib & Garib i Bangladesh. Men det var när fabriken Rana Plaza i Dhaka kollapsade 2013 som arbetet för de anställdas säkerhet verkligen startade.

Katastrofen tog 1 130 personers liv – de allra flesta var textilarbetare.

H&M hade själva inget samarbete med Rana Plaza, men var ändå ett av de första företag som skrev under ”the Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh”.

Avtalet kallas ”Ackordet” och beskrivs som den största framgången för att öka säkerheten i textilindustrin. Ungefär 200 företag, de flesta europeiska, har skrivit under. Hittills har 1 676 fabriker fått besök av projektets inspektörer. Men efter kontrollerna händer inte mycket – i över hälften av fallen ligger fabrikerna mer än ett år efter med åtgärderna.

Branddörrar ”obligatoriskt krav”

H&M svarar på kritiken i ett mejl till Aftonbladet. Företaget skriver att man alltid krävt att leverantörernas fabriker ska ha uppdaterad säkerhetsutrustning, upplysta nödutgångar, brandlarm och regelbundna brandövningar. Det kompletteras av Ackordet, skriver presstalespersonen i mejlet.

– Alla fabriker som levererar produkter åt H&M är godkända av Ackordet. Nu arbetar Ackordet för att införa västerländsk säkerhetsstandard i textilindustrin i Bangladesh, däribland de fabriker som producerar åt bland annat H&M. Det är ett viktigt arbete, som går framåt för varje dag, skriver Ulrika Isaksson, presstalesperson på H&M.

Företaget känns inte vid att brandsäkra dörrar saknas i fabrikerna. De uppger i mejlet att det alltid varit ett ”obligatoriskt krav”.

Scott Nova på Workers Rights Consortium säger till OmVärlden att H&M ljuger.

– Innan 2013, då det här avtalet kom till, hade i stort sett ingen av H&M:s leverantörer brandsäkrade utgångar, säger Scott Nova.

SWEATSHOP - Ask For Slow
Fashion
SWEATSHOP - Ask For Slow
Fashion

Följ ämnen i artikeln