Liberalerna stödjer inte Löfvens flyktingförslag

Publicerad 2015-11-26

Liberalerna kommer inte att stödja delar av regeringens nya flyktingpolitik.

Partiets gruppledare i riksdagen är kritisk till delen om att begränsa anhöriginvandring.

– Vi kommer säga nej till förslaget som innebär att syrier som flytt till Sverige inte får ta hit sina barn, säger Erik Ullenhag (L).

Regeringen presenterade i tisdags flera nya åtgärder för att begränsa antalet asylsökande till Sverige.

Statsminister Stefan Löfven sa då att man så snart som möjligt skulle inleda samtal med de borgerliga oppositionspartierna för att söka stöd för åtgärderna.

Efter samtal i går står det klart att Liberalerna, tidigare Folkpartiet, inte kommer att stödja hela åtgärdspaketet.

”Vi kommer säga nej”

Partiet är starkt kritiska till delen som handlar om att begränsa anhöriginvandring. Enligt Erik Ullenhag, Liberalernas gruppledare i riksdagen, skulle det leda till att familjer på flykt splittras.

– Vi tycker det är för restriktivt att landa i ett läge där man splittrar barnfamiljer. Vi kommer säga nej till ett förslag som innebär att syrier som flytt till Sverige inte får ta hit sina barn, säger han.

Däremot välkomnar Liberalerna flera andra åtgärder, även den som handlar om att införa id-kontroller på tåg och bussar till Sverige.

– Vi tror det kommer att ge effekt, även om det är ett svårt beslut, säger Erik Ullenhag.

”Finns ingen kompromissvilja”

Ullenhag riktar även kritik mot att det från regeringens sida inte finns någon vilja att kompromissa.

– Det finns ingen kompromissvilja kring de förslagen utan det blir mer en normal ordning – att vi säger vilka förslag vi stödjer och vilka vi inte stödjer.

– Det blir en konstig ordning, vi har meddelat att vi stödjer flera åtgärder men just den om att splittra barnfamiljer kommer vi att säga nej till i riksdagen.

Hur ställer du dig till Moderaternas förslag om att kunna direktavvisa människor vid gränsen?

– Det finns delar av Moderaternas förslag som inskränker asylrätten. Det har vi tidigare meddelat att det säger vi nej till.