Hundkalaset som får Sverige att smälta

Publicerad 2015-11-02

Men det var också sista kvällen med gänget

När nakenhunden Bosse fyllde nio år firades det med pompa och ståt. Bilden där han och hundkompisarna ska äta tårta har gjort succé på Facebook.

– De delade broderligt på allt, säger Matilda Ström, som har hand om resurshundarna, till Aftonbladet.

Bosse, 9 år.

I förra veckan fyllde nakenhunden Bosse nio år. En av bilderna från festen blev snabbt uppskattad av tusentals svenskar. Detta efter att en person lagt upp den i Facebookgruppen ”Dr. Status”.

Matilda Ström, som har hand om hundarna tillsammans med sina kollegor, berättar om kalaset.

– Det var en hundtårta, med hundgodis som dekoration. Den blev väldigt uppskattad, de delade broderligt på allt, säger hon till Aftonbladet.

”Är väldigt omtyckta”

Till vardags hjälper de här hundarna människor med funktionsnedsättning.

– Det är pedagogiska hundar som hjälper människor med hjärnskador, autism eller andra funktionsnedsättningar, säger Matilda Ström.

De har även jobbat i skolor med barn.

– Människorna får hjälp med det sociala samspelet och lär sig att lita på någon annan. Hundarna är väldigt omtyckta.

”Sista måltiden med vännerna”

Tyvärr var det inte bara glada miner på Bosses nioårskalas. Projektet med resurshundarna, som funnits sedan 2008, ska nämligen läggas ned.

– Det är väldigt tråkigt. Det har varit uppskattat av alla 120 brukar som längtar efter att träffa hundarna, säger Matilda Ström och fortsätter:

– Vi har försökt undvika detta så mycket vi kan men det måste göras besparingar. Så födelsedagskalaset blev väl också en liten sista måltid med vännerna.

Följ ämnen i artikeln