Nya uppgifter: Stockholms stad kände till trakasserierna

Publicerad 2016-01-12

Stockholms stad har i flera år känt till sextrakasserierna mot unga flickor i Kungsträdgården, skriver DN.

Man är även medveten om att det har eskalerat med åren.

Trots det har staden uppmanat sin personal att ”inte överreagera” – eftersom det kan slå tillbaka mot festivalen.

Arrangören Stockholms stad kände till de omfattande sexuella trakasserierna mot unga flickor på festivalen ”We are Sthlm”.

Det avslöjar Dagens Nyheter, som gått igenom handlingar rörande festivalen.

I kommunens mejlkorg för festivalsynpunkter har vittnesmål från unga tjejer strömmat in. De berättar hur de omringas av unga män som börjar ta på dem.

”... när främlingars händer grabbar tag om ens rumpa, höfter, bröst och kön fastän jag gång på gång sliter bort dem och skriker ’rör mig inte’ ”, skriver en 17-årig flicka enligt DN.

Pekar på problemet i mejl

Festivalledningen har haft flera möten med polis och fältarbetare för att försöka komma till rätta med problemen.

Och i ett mejl inför festivalen 2015 pekade Stockholms stads projektgrupp på hur trakasserierna eskalerat.

”De senaste åren har dessvärre antalet gråtande och kränkta tjejer på grund av sexuellt våld ökat samtidigt som dialogen om ’översexuell’ dans blivit svårare då vår säkerhetspersonal upplever att normerna förskjutits och inte längre är hälsosamma”, skriver man i mejlet enligt DN.

Uppmanar: ”Överreagera inte”

Samtidigt har staden varnat festivalpersonalen att överdriva problemet i sina säkerhetsinstruktioner, skriver DN.

”Var uppmärksamma på sexuella trakasserier. Vi måste äga parken men också tänka på att inte överreagera så att det slår tillbaka på festivalen.”, skriver man i ett mejl till festivalpersonalen.

Festivalledningen har inte heller varnat allmänheten för de eskalerande problemen. Övergreppen nämns inte på hemsidan.

Symphony, 16, som omringades av tafsande killar när hon var på festivalen i somras, säger att hon blir rasande när hon får höra att Stockholms stad kände till trakasserierna.

– Jag tycker att det är extremt nonchalant och oansvarigt. Och med tanke på vilken åldersgrupp festivalen är riktad till, det befinner sig yngre barn runt 12-13 år där, blir jag ännu mer förbannad. Att lägga locket på något som är så pass allvarligt är hemskt. Jag känner en sådan orättvisa, och den känslan är säkert delad av många andra. Jag känner mig lurad.

Stockholms stad: ”Helt absurt”

Roger Ticoalu, evenemangschef på Stockholms stad, tycker att beskrivningen är orättvis.

– Vi har känt till det i flera år, absolut. Det är därför vi satsade en halv miljon kronor extra på säkerheten och gjorde två intervjuer om problemen i somras. Det verkar som att DN menar att vi har mörklagt, vilket är helt absurt, säger han till Aftonbladet.

Vad säger du om formuleringen att personalen inte ska överreagera?

– Det finns en väldigt enkel förklaring. Vi hade till exempel ett fall där en man stod och fotograferade tjejer, vilket ledde till att vakterna överreagerade och tog hans kamera. Det enda vi har uppmanat till är att inte överreagera.

Varför informerade ni inte om detta på hemsidan?

– Vi informerade i vår Facebookfeed, för att det är där ungdomarna är. Jag tror knappt någon går in på hemsidan. Men med facit i hand kan man alltid göra mer.

Anmälda övergrepp under We are Sthlm