Vaknar upp varje dag – och tror det är den 14 mars 2005

Publicerad 2015-07-20

Mannen tror att han ska till tandläkaren – varje dag

Någonstans i Storbritannien finns en man som varje dag vaknar upp och tror att det är den 14 mars 2005 och att han har en tid hos tandläkaren.

Tillståndet förbryllar experterna.

Brittiska experter inom neurologi och psykologi har aldrig varit med om något liknande. I det senaste numret av tidskriften Neurocase berättas om en 38-årig brittisk man som varje dag vaknar upp och tror att det är den 14 mars 2005 – och att han ska till tandläkaren.

Tror att han är i Tyskland

Enligt Independent har mannen efter ett tandläkarbesök på just den dagen endast ett minne som sträcker sig över 90 minuter. Han gjorde en rotfyllning den 14 mars 2005 när han var stationerad i Tyskland för militärens räkning.

– Han vaknar upp varje dag och tror att han är där, säger Gerald Burgess, läkare vid universitetet i Leicester, till Independent.

Varje dag måste mannens fru tvinga honom att titta på en dator där familjen uppdaterat en kalender med olika viktiga händelser som hänt efter den där dagen i mars 2005.

– Vissa saker som hänt efter mars 2005 gör honom förvånad eller förbluffad varje dag, säger Gerald Burgess, som publicerat fallbeskrivningen tillsammans med Bhanu Chadalavada.

Söker efter liknande fall

38-åringen, som kallas William i forskningsrapporten, har inga skador eller förändringar på hjärnan. Läkarna menar att tillståndet närmast kan beskrivas som anterograd amnesi. Nu söker Burgess efter andra som tagit hand om patienter med liknande problem för att öka förståelsen av fallet.

Varje gång läkarna ska undersöka William måste de berätta varför han kommit dit.

Följ ämnen i artikeln